Ο θρύλος της Janis Joplin (βίντεο)
Tuesday

22May

Ο θρύλος της Janis Joplin (βίντεο)

Δημοσιεύθηκε από:

22/05/2018

Κατηγορία: Diamonds & Pearls

6486
Πριν αρκετά χρόνια η τηλεοπτική εκπομπή, "Οι μουσικοί του κόσμου" που προβλήθηκε από την ΝΕΤ τον Απρίλιο του 2002, παρουσίαστηκε ένα σημαντικό αφιέρωμα στην θρυλική Janis Joplin, που περιλάμβανε ιστορικά ντοκουμέντα αλλά και συνεντεύξεις της μεγάλης αυτής τραγουδίστριας.
Η Janis Joplin γεννήθηκε (19/1/1943) σε μια πραθαλάσια πόλη του Τέξας - γεμάτη με διυλιστήρια - στο Porth Arthur.
Οι γονείς της μεσοαστοί. Μοναχική παρέα με την αγαπημένη της μουσική (folk and blues). Μόλις, στα 17 είχε πάρει την μεγάλη απόφαση να γίνει τραγουδίστρια. Στην αρχή εργαζόταν σε μικρά club και να βγάλει τα χρήματα που θα της δώσουν το εισητήριο στο pacific coast της california. στην αρχή έκανε φωνητικά στο συγκρότημα blues brother and the holding company. Συνδυάστηκε η blues φωνη της με την rock φωνή των brother και η επιτυχία δεν άργησε. Το 1967 έλαβαν μέρος στο Monterey International Pop Festival της California ήταν ήδη ένα πολλά υποσχόμενο γκρουπ.
Η ερμηνεία της Joplin σ' αυτό το φεστιβάλ όπως και στο Woodstock το 1969 θεωρήθηκε από τους ειδικούς στη μουσική στα τέλη του '60 ως κλασικές στιγμές στην ιστορία του Rock. Μετά το Φεστιβάλ του Monterey το γκρουπ υπογράφει συμβόλαιο με μια μικρή φίρμα στη Mainstream και εκδίδουν το πρώτο τους album «Big Brother And The Holding Company».
Αρχίζουν περιοδείες σ' όλη την Αμερική και τον Καναδά καθώς και στην Ν. Υόρκη. Το 1968 αφήνει τους brother και ξεκινάει σόλο καριέρα με την εταιρία columbia. μετά την ηχογράφηση του δεύτερου album «Cheap Thrills». Το πρώτο μουσικό γκρουπ που συνόδευε την Joplin στη solo καριέρα της ήταν οι «Kozmic Blues Band».
Μ' αυτούς ηχογράφησε στην Columbia το πρώτο της album με τίτλο «I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama» που σύντομα έγινα χρυσός. Η φήμη της Joplin ως επιτυχημένης τραγουδίστριας γινόταν όλο και πιο μεγάλη. Μετά από μια σύντομη συνεργασία της στις αρχές του '70 με τους Big Brother διαλέγει ως συνοδευτικό μουσικό γκρουπ τους «Full-Tilt Boogie Band» και μαζί τους βγάζει το τελευταίο της album το 1970 το «Pearl». To Pearl ήταν το παρατσούκλι που της είχαν βγάλει οι φίλοι της.
Πριν το «Pearl» προλάβει να κάνει επιτυχία η Joplin βρίσκεται νεκρή στις 4 Οκτωβρίου 1970 στο δωμάτιο του ξενοδοχείου Landmark Motor Hotel στο Hollywood. Το σώμα της αποτεφρώθηκε και οι στάχτες της διασκορπίστηκαν στην παραλία της California. H Joplin έδειξε ότι οι γυναίκες μπορούν να γίνουν rock τραγουδίστριες.
Ήταν η πρώτη γυναίκα superstar του rock, η Blue Mama όπως λεγόταν. Οι εμπρηστικές της ερμηνείες πάνω στη σκηνή, η μελαγχολική της τρέλα για το ποτό (αγαπημένο της ήταν το Southern Comfort), η ταραχώδης ερωτική της ζωή, μας δείχνουν τη φλόγα, τη φωτιά, την πυρκαγιά που έκαιγε μέσα της και την έκανε να λάμπει πάνω στη σκηνή και να παρασέρνει στους ρυθμούς της όλους τους ακροατές της καίγοντας και τους ίδιους.
Ο θρύλος της J. Joplin άλλαξε την ιστορία του Rock 'n' roll.