ΤΕΝ: "Μας βοήθησε η θερμή υποστήριξη των οπαδών μας"
Wednesday

11Jul

Με αφορμή την πολυαναμενόμενη box-set κυκλοφορία από το συγκρότημα των TEN που θα έχει τον τίτλο "Opera Omnia" και θα περιλαμβάνει όλες τις κυκλοφορίες τoυς μέχρι σήμερα, ο λίαν αγαπητός τραγουδιστής της μπάντας Gary Hughes μας παραχώρησε ευγενικά και πρόθυμα την συνέντευξη που ακολουθεί.
Αναφέρεται επίσης στην τελευταία εξαιρετική κυκλοφορία του γκρουπ, την σχέση του συγκροτήματος με το ελληνικό κοινό καθώς και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα θέματα.
Ήταν σημαντικό για σας να διατηρήσετε το συνολικό μουσικό αίσθημα των TEN στον τελευταίο σας δίσκο;
Γεια σου Νότη, ναι είναι πολύ σπουδαίο. Είμαστε περήφανοι για αυτά που έχουμε καταφέρει ως μπάντα με τα χρόνια και είμαστε ορκισμένοι  να το διατηρήσουμε αυτό και για εμάς τους ίδιους αλλά και για τους οπαδούς μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μπάντα μας έχει διαρκέσει τόσο χρόνο που είναι πολύ σημαντικό για εμάς να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την  ανατροφοδότηση από τους οπαδούς της. Στο "τέλος της ημέρας" η υποστήριξη του κόσμου είναι "όλος ο κόσμος για εμάς".

Πωε επιλέξατε ως όνομα της μπάντας το "ΤΕΝ";
Στην αρχή του ξεκινήματος μας εγώ ο VINNY (κιθαρίστας) και οι τύποι από τους NOW AND THEN (δισκογραφική εταιρεία)  είχαμε μια συνάντηση ώστε να αποφασίσουμε το όνομα της μπάντα. Λες και από "θεϊκή  παρέμβαση" ΤΕΝ ήταν τα τρία γράμματα που εμφανίστηκαν σε όλα τα φύλλα χαρτιού που είχαμε μπροστά μας και τα υπόλοιπα όπως λέμε ανήκουν στην ιστορία.

Έχουν υπάρξει τόσες πολλές αλλαγές σε όλο το μελωδικό ροκ με τα χρόνια, μπάντες πάνε και έρχονται με τα χρόνια, πώς φαντάζεσαι τους ΤΕΝ και το Gothica (ο τελευταίος δίσκος τους) να εμφανίζονται στη σκηνή μετά από τόσα χρόνια;
Πραγματικά έτσι είναι, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που ταυτόχρονα ανανεωθήκαμε και παράλληλα κρατήσαμε τον ήχο μας αρκετά γνωστό ώστε οι οπαδοί μας να διασκεδάζουν και να χαίρονται. Είμαι περήφανος και θα πω  ότι με τη βοήθεια όλων των φίλων μας σε όλο τον κόσμο καταφέραμε να  διαχειριστούμε το πέρασμα του χρόνου πολύ επιτυχημένα, παρόλες τις δυσκολίες και τα πάνω κάτω που παράγει αυτή η "σκηνή"’ αυτό από μόνο του είναι  εντυπωσιακό. Από την άλλη μεριά όσον αφορά τους ΤΕΝ πιστεύω, ότι εφόσον συνεχίζουμε να δημιουργούμε άλμπουμ με τέτοια ποιότητα  εν κατακλείδι θα  έχουμε κάτι να προσφέρουμε στην σκηνή. Πολλές μπάντες μένουν μακριά από τις καθημερινές τους πωλήσεις και νομίζω ότι είμαστε τόσο δυνατοί, όπως και  το τελευταίο μας  άλμπουμ. Άλλωστε δεν μπορούμε να ζούμε με τις παλιές δόξες (σ.μ από πλευράς πωλήσεων).


Τι επιφυλάσσει το 2018 για την μπάντα; κάποιες περιοδείες, ή φεστιβάλ που θα πρέπει να τα σημειώσουμε στο ημερολόγιο; Και πώς νιώθεις που παίζεις "ζωντανά" μετά από τόσα χρόνια;
Για να μιλήσω ειλικρινά, δυσκολευτήκαμε  για το υπόλοιπο 2017 με το να βάλουμε μαζί το box set "Opera Omnia" και είμαστε σε συζητήσεις για τις πιθανές ζωντανές εμφανίσεις μας.
Όσον αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις, πρέπει να σημειώσω εδώ, ότι οι προσφορές για ζωντανές εμφανίσεις είναι πάντoτε πολλές αλλά μια σειρά από ζωντανές εμφανίσεις θεωρείται σήμερα λίγο ή πολύ ως επένδυση, άρα θα τις κάνουμε μόνο εφόσον είναι οικονομικά βιώσιμες. Αφού σας το ανέφερα λοιπόν είμαστε σε συζητήσεις με ένα Ευρωπαίο διοργανωτή  που σχεδιάζει έναν μεγάλο αριθμό ζωντανών εμφανίσεων σε όλη την Ευρώπη και UK επιπλέον  των φεστιβάλ. Θα δούμε τι θα υλοποιηθεί στους επόμενους μήνες…

Έχουν περάσει 25 χρόνια από την ίδρυση του γκρουπ. Ποιες είναι οι κυριότερες διαφορές  κατά την διάρκεια όλων των ετών συγκρίνοντας τες με την τωρινή "εποχή"; 
Πολλές διαφορές Νότη. Για αρχή θα έλεγα, συγκρίνοντας τες με τα μέσα της  δεκαετίας του ενενήντα, είναι πιο εύκολο σήμερα να κάνεις μια συμφωνία για δίσκο αλλά πάρα πολύ δύσκολο να κλείσεις οικονομικά βιώσιμες συμφωνίες για περιοδείες. Η "σκηνή" ήταν τότε πολύ περιορισμένη, και  λόγω και της ανόδου της grunge μουσικής, έπαιξε μεγάλο ρόλο στο πώς αναπτύχθηκαν οι περισσότερες μπάντες.

Φαντάζομαι,  ότι θα σας ρωτάνε πολλοί τελευταία, εάν  περιμένατε τότε  ότι θα είχατε τέτοια μακροβιότητα.
Είναι πολύ δύσκολο να το απαντήσω αλλά θα πω ότι πραγματικά το ξέραμε τότε ότι θα κάναμε κάτι σπουδαίο. Η θερμή υποστήριξη των οπαδών μας βοήθησε πολύ στο να σταθεροποιήσουμε την παρουσία μας στην σκηνή τότε και αυτό είναι ο λόγος που είμαστε ακόμα εδώ ενώ άλλοι έχουν μείνει στο περιθώριο…

Ακούτε άλλο είδος  μουσικής ή άλλα συγκροτήματα;
Ναι το κάνω εκτός από rock  και metal μουσική ακούω και άλλα μουσικά είδη…

Μπορείς να μου πεις κάτι που σου λείπει από την δεκαετία του 80 και κάτι που να ήσουν ευτυχισμένος με αυτό  και  που μπορεί να μην υπάρχει ή να είναι διαφορετικό τώρα;
Όπως προανέφερα η οικονομική κατάσταση της δουλειάς είναι διαφορετική τώρα από τα '80ς / '90ς αλλά έτσι είναι όμως και κάποιος πρέπει να πηγαίνει μόνο μπροστά εφόσον δεν υπάρχει λόγος να ανακατεύεται σε πράγματα που δε μπορεί να ελέγξει.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι από το τελευταίο σας άλμπουμ;
Είναι μια πολύ δύσκολη απάντηση… θα έλεγα τo "Grail", το "Travelers" και το "Man of all Seasons".

Πως θα σύγκρινες το "Gothica" με τα δύο προηγούμενες υπέροχες κυκλοφορίες της μπάντας;
Ναι  τα δύο άλμπουμ και τα ep που προηγήθηκαν πριν το Gothica  πρέπει να θεωρηθούν λίγο ή πολύ η αρχή της  εξέλιξη του ήχου μας αφού δημιουργήθηκαν από την περίοδο εγγραφής ενώ η ανατροφοδότηση των οπαδών  μας  οδήγησε στο Gothica που είναι η λογική εξέλιξη της μπάντας. Σταδιακά ξαναανακαλύπτουμε την ουσία των ΤΕΝ η οποία με δίσκους όπως "The name of rose" και "Spellbound" μας επέτρεψαν να καθιερωθούμε στη μελωδική σκηνή.

Ποια είναι τα θέματα με τα οποία ασχοληθήκατε στο άλμπουμ  από την πλευρά των στίχων;
Είναι ένα άλμπουμ που  ασχολείται με πολλές ιστορίες μυθικές και άλλες. Ιστορίες χωρίς χρόνο που μας επηρεάζουν σήμερα όπως και πριν από 100 χρόνια όπως το "Dracula", ο "Dr Jekyll and Mr Hyde" , η "The Time Machine" και παράλληλα μοντέρνες κλασικές όπως του George RR Martin(Αμερικανός συγγραφέας και σεναριογράφος έργων φαντασίας, τρόμου και επιστημονικής φαντασίας. Διασημότερο διεθνώς έργο του είναι το έπος φαντασίας «Game of Thrones») το "A Song Of Ice And Fire"είναι η κύρια πηγή έμπνευσης  μου για αυτό το άλμπουμ.

Μπορείς σε παρακαλώ να μου παρουσιάσεις το άλμπουμ στους οπαδούς σας;
Θα ήθελα να περιγράψω  το "Gothica" ως "τρενάκι  συναισθημάτων" σε λούνα πάρκ και ως ακροατές  μεταφερόμαστε από  την σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης  στην νυχτερινή υπερφυσική  και από το δραματικό βασίλειο των εφιαλτών στο απαγορευμένο. Ένα ταξίδι διάμεσο των αιώνων μυθικό ή όπως αλλιώς θέλετε. Ελπίζω να το ευχαριστηθείτε.

Μπορείτε σας παρακαλώ  να μου παρουσιάσετε το άλμπουμ τραγούδι  προς τραγούδι;
Ω ναι ….
Το "Grail" αναφέρεται στους σταυροφόρους που γυρίζουν στην πατρίδα τους μετα την άλωση της Ιερουσαλήμ.
Το "Jekyll and Hyde" βασίζετεi στην νουβέλα του Robert Louis Stevenson "The strange Case of dr Jekyll and mr Hyde"
Το "Travelers" εμπνεύστηκε από την νουβέλα του  Hg Welles "The Time Machine".
To "Man for all Seasons" προέκυψε ο τίτλος του από το έργο του Robert Bolts και διηγείται  την ιστορία του βασιλιά Henry του Viii και τις προσπάθειες του να ακυρώσει τον  γάμου του και να ανακηρυχθεί επικεφαλής  της εκκλησίας της Αγγλίας.
Το "In my Dreams" αναφέρεται στα ηδονικά όνειρα της νιότης και πως παίρνουν σχήμα από τις διάσημες ηρωίδες της ζωής.
To "Wild King of Winter" βασίζεται στου  George rr  Martin  σειράς νουβελών του "A Song of Ice and Fire(σ.σ Game of Thrones…)" ειδικότερα των Night King.
To "Paragon" είναι ένα τραγούδι αγάπης και αναφέρετε στην απόλυτη γυναίκα και πώς ένας άνδρας ορκίζεται την αιώνια αφοσίωση του σε αυτή.
Το "welcome to the Freak Show" αναφέρετε σε μια άγρια και ψυχρή γυναίκα και είναι ένα τραγούδι για μια αποτυχημένη σχέση.
Το "La Luna Dracula"  βασίζεται στην νουβέλα του Bram Stoker για το δράκουλα, περιγράφει την στιγμή που επισκέπτες  πλησιάζουν το  κάστρο του δράκουλα για πρώτη φορά με το φεγγάρι να δημιουργεί την ατμόσφαιρα .Το "φεγγάρι του δράκουλα" όπως οι άνθρωποι της Τρανσυλβανίας το ονομάζουν.
Το "Into the Darkness"  αναφέρεται στο πώς η ζωή ρέει σαν ταινία και πως οι αναμνήσεις μας, μας κάνουν τους ανθρώπους που είμαστε.

Ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη Gary. Τις καλύτερες ευχές μου για το "Gothica" και θα ήθελα πολύ να σας ξαναδούμε στην Αθήνα…
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Νότη  και που μου έδωσες την ευκαιρία να μιλήσω μαζί σου. Ελπίζω στο μέλλον να επιστρέψω στην όμορφη χώρα σου πολύ σύντομα.
Ποτέ να μην λες Αντίο!
Gary…

Συνέντευξη στο Νότη Γκιλλανίδη


                                       ENGLISH VERSION 1. Was it important to keep the whole classic TEN feel to your last album?
Hello Notis! Very important indeed! We are proud of what we have accomplished as a band over the years and you could say that we are sworn to keep it as it is, for both ours and our fans’ sake! At the end of the day, we must not forget that for a band that’s been going on for as long as we have, it is very important to take the feedback from the fans into serious consideration! At the end of the day, their support means the world to us!
 1. Why did you choose such a name as TEN?
It was during the early days, where me, Vinny and the guys from Now & Then had a meeting so as to decide on the band’s name! As if by divine intervention TEN were the three letters that appeared on everyone’s sheet of paper and the rest as they say… Is history!
 1. There have been many changes in the whole Melodic Rock genre over the years, bands have come and gone, but how do you see TEN and "Gothica" fitting back into the scene after so many years away?
Indeed there have been, but I’m just glad that we’ve managed simultaneously update yet keep our sound familiar enough for our fans to cherish and enjoy! I’m proud to say that with the help from our friends all around the world we’ve managed to stand the test of time quite successfully, despite the difficulties and the ups and downs that this scene has produced. This is a quite impressive feat by itself! On the other hand, as far as Ten are concerned, I think that as long as we continue producing albums of a quality high enough, we will have something to offer to the scene in general. Too many bands stay beyond their ‘sell by date‘ and I think you are only as strong as your last album. There’s no point living on past glories anyway!
 

 1. What does 2018 have in store for the band, any tours or festival dates we should mark our calendars? And how do you feel about playing live, after these years?
Well, in all honesty, we’ve been hard at work for the rest of 2017 putting our box set “Opera Omnia” together and we have been in preliminary talks about some possible live dates! In regards to the live dates themselves though, I have to note here that offers have always been abundant but seeing as a string of live performance is more or less considered an “investment” nowadays, we’re up for it only if it’s financially viable to do. Having said that, we are in talks with a European promoter who is planning a number of live dates for us, across Europe and the UK, plus festivals. Let’s see what materializes in the coming months.
 1. 25 years have passed for the band. What are the main differences during all these years compared to the today life?
Many Notis. For one, I would say that compared to back in the early-mid nineties, it is much easier today to get a record deal, but way more difficult to book financially viable gigs. I remember that back in the day it was entirely the other way round. The scene was marginally smaller back though, due to the rise of grunge music, a fact which actually played a huge part on how everything panned out for most bands back then!
 1. Guess many are asking you this lately, but would you have ever expected such longevity back then?
This is a difficult question to answer, but I would say that we did indeed know back in the day that we were onto something special. The warm support of our fans helped a great deal to solidify our presence in the scene back then and this is the reason why we are still around when others have fallen by the wayside.
 1. Do you listen to the others music and bands?
I do Notis! Apart from Rock/Metal music though, I do listen to various different genres.
 1. Tell me something you miss from the old days in the 80’s and something from that time that you’re happy is gone/different now?
As I mentioned previously, the financial state of the business is quite different today compared to the 80s/90s. It is what it is though and one must keep pushing forward, only forward, since there’s no point dwelling on things one can’t control.
 1. What is your favorite song on this album?
Now that is a hard question indeed! I would say “The Grail”, “Travellers” and “A Man For All Seasons”!
 1. How would you compare "Gothica"   to the bands previous excellent two releases?
Oh yes, the two albums and the EP that preceded “Gothica” should be considered more or less the beginning of the evolution of our sound, since they were spawned from the same writing sessions. Feedback from fans has led us to 'Gothica', which is just the logical evolution of the band. We are gradually rediscovering the essence of the Ten, which, with records like 'The Name Of The Rose' and 'Spellbound', allowed us to establish ourselves in the scene.
 1. Which are the themes you're dealing with, lyrically talking, in your album?
It is an album which deals with various different stories, mythical or otherwise. Timeless stories, that are as infectious today as they were a hundred years ago like ‘Dracula’, ‘Dr Jekyll and Mr Hyde’, ‘The Time Machine’ alongside modern classics such as George RR Martin’s ‘A Song Of Ice And Fire’, have been my main sources of inspiration for this album.
 

 1. Can you please present the album to your fans? 
I would describe Gothica as a rollercoaster of emotions and as listeners, we are transported from the darker side of human nature to the nocturnal supernatural, the dramatic realm of nightmares and the forbidden. A journey through the ages - mythical or otherwise. I hope you’re all enjoying it still!
 1. Can you please be so kind to do a little track by track of the album?
Oh yes!
“The Grail” is about the Crusaders returning back home after the Siege of Jerusalem in 1187.
“Jekyll And Hyde” is based on Robert Louis Stevenson’s novel “The Strange Case Of Dr Jekyll And Mr Hyde”.
“Travellers” is inspired by HG Welles’ novel “The Time Machine”
“A Man For All Seasons” is sharing its title with Robert Bolt’s play of the same name and recounts the tale of King Henry the VIII’s efforts to annul his marriage and declare himself the Supreme Head of the Church of England.
“In My Dreams” is about the lustful dreams of a youth and how these are shaped around famous heroines.
“Wild King Of Winter” is based on George RR Martin’s series of novels “A Song Of Ice And Fire”, namely the Night’s King.
“Paragon” is about the ultimate woman and how a man swears his eternal dedication to her. It’s practically a love song!
“Welcome To The Freak Show” is about a savage and cold hearted woman. It is a song about a failed relationship.
“La Luna Dra-Cu-La” is based on Bram Stoker’s Dracula novel. It describes the moment when guests approach Dracula’s castle for the first time, with the full moon illuminating an otherwise obscure and disturbing scene. The Dracula Moon, as the Transylvanian people call it.
“Into Darkness” is about how life plays out like a movie and that our memories are what makes us the persons we are.

 1. Thanks again, Gary for this interview…All the best with "Gothica"   and it is great to hear you once again…
Thank you so much for your kind words Notis and for giving me the opportunity to catch up with you! I really hope we’ll return to your beautiful country very soon!
Never Say Goodbye!
Gary