Treat: "Είμαστε ευγνώμονες που είχαμε την ευκαιρία της επανένωσης"
Γυρίζουμε στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα το Σάββατο της 20ης Οκτωβρίου 2018 όπου βρέθηκα στο "συναυλιακό" χώρο του Crow Club για το show των Σουηδών Treat που ήρθαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Δυστυχώς μόλις μία εκατοντάδα οπαδών δέχθηκε τη "σουηδέζικη θεραπεία". Οι Treat εμφανίστηκαν και ισοπέδωσαν τη σκηνή χωρίς να παραλείψουν  ύμνους  του παρελθόντος που μου έφεραν δάκρυα στα μάτια περιμένοντας την στιγμή αυτή στην Ελλάδα μας μετά από 30 περίπου χρόνια -εντάξει η πρώτη φορά στο  Monsters of Rock στα 1988 που άνοιξαν το "μουσικό δρώμενο" και έπαιξαν ύμνους, όπως τα "Sole Survivor, Get You on the Run, The Winner, World of Promises, Outlaw, You're the One I Want, Dancin' on the Edge" αλλά  και η ανατριχίλα που αισθάνθηκα το βράδυ της 23ης του Απρίλη όταν στο Live Club, Trezzo sull'Adda, της Ιταλίας (Μιλάνο) και συγκεκριμένα στο Frontiers Rock Festival 2016 ήταν ασύγκριτα μοναδική.
Όμως πολλοί από εμάς έχουμε λατρέψει τους Treat ήδη από την πρώτη τους στουντιο κυκλοφορία στα 1985 με το "Scratch And Bite" και αποθεώσαμε και την τελευταία τους με τίτλο "Tunguska" και αποζημιωθήκαμε στο έπακρο.
Μάλιστα είχα την ευκαιρία για μία διαδικτυακή συνέντευξη τις μέρες εκείνες με τον βιρτουόζο κιθαρίστα της μπάντας, τον Anders Wikström.

Rocktime:Τι κάνει τους TREAT συναφή μπάντα ακόμη και σήμερα;
Δύσκολη ερώτηση καθώς σήμερα έχει γίνει δυσκολότερη η κατάσταση για τις rock μπάντες από ήταν την ημέρα που πρωτοεμφανίστηκαν. Χτες που κουβεντιάσαμε σχετικά με τον Robban (Ernlund,τον τραγουδιστή της μπάντας) και πως θα κάνουμε καλύτερη την μπάντα σε ένα ευρύτερο κοινό, συμφωνήσαμε πως χρειάζεται χρόνος για να βρούμε μουσικά τους εαυτούς μας μετά την επανασύνδεση. Καθένας στην μπάντα γνωρίζει τι πρέπει να κάνει τώρα και όλοι είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό.

Rocktime: Το
"Tunguska" σκαρφάλωσε στο #1 στην Σουηδία, συγχαρητήρια!!
Σε ευχαριστώ! Κανείς μας δεν το περίμενε φυσικά, έχουμε επιτυχίες αλλά όχι στο νούμερο 1.
Οι ψηλές θέσεις στα chart δεν ήταν ακόμη και σήμερα κάτι που το είχαμε ως δεδομένο ως μία rock/hardrock μπάντα, δεν είναι τόσο εύκολο να έχεις τραγούδια-επιτυχίες ή δίσκους –επιτυχίες, ως μία  rock/hard rock μπάντα .
Το
"Tunguska" κυκλοφόρησε μετά από πολύχρονη διαδικασία, κυκλοφορήσαμε ένα video για να πληροφορήσουμε τον κόσμο ότι είμαστε εδώ έτοιμοι να κυκλοφορήσουμε νέο υλικό. Είχαμε σπουδαία ανταπόκριση σε αυτά όλα και όταν ανακοινώθηκε ο νέος δίσκος είχαμε καλή προπώληση στις προπαραγγελίες πράγμα που ήταν πολύ ενθαρρυντικό και μας δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι δεν ξεχαστήκαμε.


Rocktime:Τι σημαίνει ο τίτλος του δίσκου, "TUNGUSKA";
Αναφέρεται σε ένα ατύχημα/έκρηξη στην Σιβηρία στα πρώιμα 1900, που προκλήθηκε από έναν μετεωρίτη.

Rocktime: Άλλο ένα τραγούδι που παραπέμπει σε πραγματική τοποθεσία είναι το "HEARTMATH CITY" ή όχι;
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει …Είναι περισσότερο "καταφύγιο της σκέψης"!! Είναι η κατάσταση για να ξεφορτωθείς πράγματα/καταστάσεις που ασχημίζουν τη ζωή σου και να επικεντρωθείς σε όμορφες καταστάσεις, ένα ονειρικό δηλαδή μέρος.

Rocktime: Με 35 χρόνια καριέρας, είναι δύσκολο να διαλέξετε setlist;
Φυσικά, τώρα και με αυτό το άλμπουμ έχουμε προσθέσουμε αρκετά καινούρια τραγούδια στο setlist.
Προσπαθούμε Στην περιοδεία να μην παίζουμε όλο τα ίδια άλλωστε οι νέες συνθέσεις ταιριάζουν πολύ με τις παλαιότερες.
Θέλουμε να παίζουμε τα καινούργια τραγούδια και τώρα με έναν επιτυχημένο δίσκο είναι ευκολότερο να προσθέσουμε νέα τραγούδια.
Είναι άλλωστε δύσκολο να ευχαριστήσουμε τους πάντες.
Εμείς πιστεύουμε πως έχουμε σπουδαίες συνθέσεις και προσπαθούμε να τις εναλλάσσουμε…

Rocktime: θα μπορούσες να διαλέξεις ένα αγαπημένο σου τραγούδι για να  παιχτεί live;
Δε μπορώ, είναι δύσκολο διότι υπάρχουν πολλά καινούργια που τα παίζω ευκολότερα από ό,τι ανήκει σε παλιότερο υλικό(πριν την επανένωση). Είμαστε ευγνώμονες που είχαμε την ευκαιρία της επανένωσης και της δημιουργίας δίσκου στα 2018 και να επανεκτελέσουμε παλιότερες συνθέσεις.

Rocktime:Ποιο είναι το σπουδαιότερο σημείο στην καριέρα σας;
Η δημιουργία των δύο πρώτων δίσκων, η περιοδεία στην Σουηδία στα 80ς…είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος της σουηδικής μουσικής κουλτούρας… επίσης, η συμμετοχή μας στην περιοδεία των Queen στην Råsunda, στο Monsters of rock 88 στην Γερμανία με  τους Iron Maiden και τους  Kiss επικεφαλής. Η περιοδεία στην Ιαπωνία, η συμμετοχή στο Sweden rock festival  του 2006 και η επανασύνδεση της μπάντας.

Rocktime: Από την άλλη πλευρά ποιο είναι το χειρότερο;
Θα μπορούσες να πεις ότι το  1992 δεν ήταν καλή χρονιά για μας. Κυκλοφορήσαμε το ομότιτλο άλμπουμ με τον Mats Levén αλλά πολλοί μας είπαν ότι ήταν ξεπερασμένη αυτού του είδους η μουσική και δουλέψαμε πολύ σκληρά αλλά ακόμη και η εταιρεία μας έλεγε πως δεν υπάρχει χώρος για μπάντες όπως οι  Treat.

Rocktime: Ψάχνοντας στοιχεία για την συνέντευξη και ανατρέχοντας την δισκογραφία σας θα ήθελα να σου πω ότι ο δίσκος "MUSCLE IN MOTION", είναι από τους αγαπημένους μου… τι έχεις να πεις γι αυτόν;
Α… Μάλιστα… στην πραγματικότητα είναι ένα bootleg  που άξιζε να κυκλοφορήσει…εξώφυλλο έχει το "Dreamhunter" αλλά δεν μπορούσαμε να το κυκλοφορήσουμε μαζί..οπότε δουλέψαμε αρκετά για μία αξιοπρεπή κυκλοφορία του προσθέτοντας και συνθέσεις που δεν είχαν κυκλοφορήσει..
Δεν με ενοχλούν τα  bootlegs αν ηχογραφήθηκαν από κάποιον αλλά το "Muscle in Motion" πχ έγινε με κλεμμένα demos και συνθέσεις που υπήρχαν ανολοκλήρωτες… δεν είχαμε καμία σχέση με αυτό…

Rocktime:Τρεις αγαπημένοι σου δίσκοι;
Δύσκολη επιλογή! Θα αναδιατυπώσω την ερώτηση για να απαντήσω λέγοντας 3 δίσκους που με ενέπνευσαν:
"Sweeet Fanny Adams" (Sweet),  που με επηρέασε πολύ στα '70ς, το "Pyromania" (Def Leppard) που σημαίνει πολλά για μένα και εάν μιλήσουμε για τον μοντέρνο μέταλ ήχο, το "Sound of Madness"  (Shinedown).

Rocktime:Οι πρώτες συναυλίες που παρακολούθησες;
Του Alice Cooper   στο Gröna Lund το 1975 των
Sweet στο  Concert House το 1975  και των
Kiss πάλι στο  Gröna Lund  το 1976.

Rocktime:Οι καλύτερες συναυλίες που είδες;
Οι  U2 που εμφανίστηκαν στο  Stockholm stadion στα 1992/1993 στην περιοδεία  "Zoo Tv Tour", αισθάνθηκα απίστευτα. Επίσης στους  Judas Priest στην περιοδεία "Screaming for Vengeance tour" πάλι στην Στοκχόλμη. Ήταν εκπληκτικοί!

Rocktime:Σε ευχαριστώ πολύ Anders για την συζήτηση και εύχομαι καλή τύχη μελλοντικά!!

Συνέντευξη στο Νότη "Papertiger"Γκιλλανίδη