Ailafar: Το "State of Mind" μιλά για τις ηθικές και πνευματικές αξίες που χάνονται
H πορεία των Ailafar ξεκίνησε το 2006 με πρωτεργάτη τον Θεσσαλονικιό John Tzortzis που με την μπάντα του, έπαιζε σε διάφορα μπαράκια της βορειοελλαδίτικης πόλης και παράλληλα δημιούργησε το πρώτο του demo το 2009 ενώ την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το ντεμπούτο τους άλμπουμ με τίτλο "Long way to Ιmagery".
Το 2013 oι Ailafar κυκλοφορούν το δεύτερο στούντιο δίσκο τους από την AorBlvdRecords και στα φωνητικά συμμετέχουν οι Stephan Kammerer( Frontline, Stereotide Germany), Paul Jackson (Roadhouse-Pete Willis band ) και ο εκλιπών πλέον David Saylor( Push UK, Wild Rose UK). To 2017 ακολουθεί το τρίτο τους άλμπουμ με τίτλο "Heartbeat" και στα φωνητικά έχουμε μία ακόμη ευχάριστη έκπληξη αφού συμμετέχει ο Steve Overland (FM).
Πριν λίγο καιρό οι Ailafar κυκλοφόρησαν το τέταρτο δισκογραφικό τους βήμα με τίτλο "State of Mind". Ένα άλμπουμ πλημμυρισμένο από εμπνευσμένες μελωδίες άριστα παιγμένες δίνοντας βάρος στις ερμηνείες που αξίζει πραγματικά να ακούσετε.
Ο ιδρυτής και βασικός συνθέτης της μπάντας ο
John Tzortzis εξομολογείται στο Rocktime.gr σκέψεις, ιστορίες και τα σχέδια του για τους Ailafar. Ας ξεκινήσουμε τις ερωτήσεις...
 
- Το νέος σας άλμπουμ θεωρείται από πολλούς εξαιρετικό. Πείτε μας τι έχει αλλάξει στον ήχο σας από τα προηγούμενα album;
Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ πολύ για άλλη μια φορά για την φιλοξενία και υποστήριξη!
Χαίρομαι πολύ και μας τιμά ιδιαιτέρως το γεγονός ότι άρεσε τόσο σε μια μερίδα ακροατών. Θεωρώ πως ο ήχος μας είναι πιο ώριμος και επιτρέψτε μου να πω πώς ‘’Παραγωγικά’’ από άλμπουμ σε άλμπουμ υπήρχε εξέλιξη προς το καλύτερο. Και μιλάω για την παραγωγή. Το αν αρέσουν οι συνθέσεις είναι κάτι άλλο. Είναι λογικό πως με τα χρόνια και την δουλειά αποκτάς πιο πολύ εμπειρία, γνώση και με τους κατάλληλους φίλους και  συνεργάτες έχεις καλύτερο αποτέλεσμα. Θεωρώ πως σε αυτό είχαμε το καλύτερο μείγμα!
 
- Ακολουθήσατε κάποιο ορισμένο μοτίβο στη δημιουργική διαδικασία ηχογράφησης του "State of Mind";
Το 2018 ξεκίνησα να κάνω την προ παραγωγή των κομματιών στα Valve Studios με τον πολύ καλό μου φίλο, ηχολήπτη και συμπαραγωγό Στράτο Καραγιαννίδη. Είχα μαζέψει γύρω στα 20 κομμάτια όπου η επιλογή των 12 που εμπεριέχονται στο άλμπουμ έδωσαν από μόνα τους την κατεύθυνση. Είχα στο μυαλό την εικόνα το που ήθελα να φτάσουμε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό από το στάδιο της προ παραγωγής και με την βοήθεια του Στράτου και όλων των μουσικών, το ‘’όραμα’’ μου μεταφράστηκε πολύ πιο εύκολα.
Ηχογραφήσαμε τα τύμπανα πρώτα πάνω στους οδηγούς μέσα σε 3-4 εβδομάδες και ύστερα το μπάσο σε 3 ημέρες λόγο το ότι ο μπασίστας μας Κώστας Μαυρουδής θα έφευγε για σεζόν ως μάγειρας.  Στη συνέχεια ηχογράφησα όλες τις ρυθμικές κιθάρες όπου για πρώτη φορά βρισκόμουν μέσα στο booth δίπλα από το ηχείο του Vox Ac30 ενισχυτή μου σε όλες τις ηχογραφήσεις γιατί είχε σημασία να είμαι κοντά για τον ήχο. Ακούω λίγο βαριά πλέον βέβαια…χεχε J
Τα πλήκτρα ηχογραφήθηκαν για άλλη μια φορά από τον φίλο Βαγγέλη Παπαγεωργίου στο σπίτι του. Ύστερα ηχογραφήθηκαν οι φωνές και στο τέλος τα σόλο.


 
- Στο άλμπουμ υπάρχουν τρεις ερμηνεύτριες. Υπάρχει κάποιος λόγος που συνέβη αυτό; Και ένα σχόλιο για τους υπόλοιπους μουσικούς που συμμετέχουν στο άλμπουμ.
Η βασική φωνή είναι η Τατιάνα Οικονόμου όπου είναι επίσης η βασική φωνή των πρώτων 2 άλμπουμ επίσης.  Από το 2018 ξεκινήσαμε πάλι μαζί και τα ακουστηκά live.
H Mαριάντζελα είχε ηχογραφήσει το ντέμο του "It means Nothing to you" και έτσι τραγούδησε και την τελική έκδοση. Έκανε καταπληκτική δουλειά, περάσαμε πολύ ωραία και της ζήτησα να ηχογραφήσει ακόμα ένα αν ήθελε...και το αποτέλεσμα ήρθε ευχάριστα.
Ένα από τα πρώτα demos το είχε ερμηνεύσει η Τζένη Κατικαρίδου όπου είμαστε πολύ καλοι φίλοι επίσης. Έτσι είχα την ιδέα να τραγουδήσουν ντουέτο με την Τατιάνα το "Life is a chess’’ όπου βγήκε πολύ καλό αποτέλεσμα! Το ίδιο έγινε και με το ντούετο Κωστή – Τατιάνας στο " Teach Me To Dance’’. Ο καλός μας φίλος Κωστής έκανε τα γραφικά επίσης του άλμπουμ όπως και στο προηγούμενο.
Τέλος είχε απομείνει η power ballad "The Last Day’’ όπου πίστευα από την αρχή πως θα ταίριαζε πολύ της Μαρίας Κατικαρίδου (αδερφή της Τζένης). Της άρεσε πολύ το τραγούδι και το απέδωσε καλύτερα απ’ότι περίμενα πραγματικά!
Για μένα προσωπικά το άλμπουμ περιέχει μια Ελιτ μουσικών ,ταλέντων μα πάνω από όλα καλών φίλων!
 
- Ποιο είναι το αποτύπωμα που αφήνει το "State of Mind", από άποψη μουσικής αλλά και στίχων; 
Το “State of Mind” είναι ένα Melodic Rock άλμπουμ με επιρροές απο την σκηνή των 80’s και 90’s που αγαπάμε αλλά και του σήμερα θα έλεγα. Είναι ένα άλμπουμ που μιλάει για την σύγχρονη ζωή και τις ηθικές, πνευματικές αξίες που χάνονται αλλά και για αυτά που αξίζουν κάθε στιγμή που περνάει. Αφήνει το αποτύπωμα πως πάντα υπάρχει ένα κίνητρο να μην εγκαταλείπεις και να προσπαθείς για το καλύτερο για σένα και αυτούς που αγαπάς!
 
- Υπάρχει κάποια ιστορία ή περιστατικό ή γεγονός που στιγμάτισε την δημιουργία του "State of Mind";
Το άλμπουμ είναι αφιερωμένο σε κάποιους αγαπημένους ανθρώπους που χάθηκαν το 2017 – 2020…

- Είναι κάποια σύνθεση που ξεχωρίζετε ή έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία ;
Αγαπάω όλα μου τα τραγούδια σαν παιδιά μου και όλα σημαίνουν κάτι. Αλλά σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης τραγούδια όπως το "Tide of spirits” και "The Last day” έχουν ιδιαίτερη σημασία.
 
- Ποιες είναι οι εμπειρίες που έχετε αποκομίσει με διάφορες συνεργασίες που έχετε κάνει τόσο στο στούντιο αλλά και σε συναυλιακό επίπεδο,
Είναι πολύ τιμητικό να έχουμε καταφέρει να συνεργαστούμε με φωνές όπως ο Steve Overland, Stephan Kammerer, Paul Jackson, David Saylor αλλά και να έχουμε ανοίξει ονόματα όπως Uli Jon Roth, Eric Martin.
Βέβαια είναι πάρα πολλά τα ονόματα με τα οποία έχω έρθει σε επαφή και έχουν ακούσει διάφορα Demos από το 2013 μέχρι σήμερα. Έχω ντέμο το τραγούδι μας ‘’Further the road signs” να παίζει μπάσο ο Dave Taylor, μπασίστας του Bryan Adams από το 1980 – 1998 και σαν μεγάλος φαν του Adams είναι μια καλή εμπειρία! Βέβαια δεν το κρατήσαμε γιατι η αμοιβή ήταν πολύ υψηλή.
Θεωρώ πως όλα αυτά σε οδηγούν στο να γίνεις καλύτερος στην δουλειά σου. Βέβαια για να δεχτούν να συμμετέχουν σε κάποιο πρότζεκτ πρέπει να δουν ένα επίπεδο δουλειάς. Φυσικά υπήρχαν και καλλιτέχνες που δεν τους άρεσε η δουλειά μας.


 
- Η πανδημία πόσο αρνητικά σας έχει επηρεάσει τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο.
Eίναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση που μας έχει επηρεάσει όλους θεωρώ σε κάθε τομέα.  Όλα άλλαξαν με το πρόσχημα της πανδημίας αν μου επιτρέπεται, γιατί αυτή είναι η άποψη μου. Στην μουσική θα αφήσει καμένη γη για πολύ καιρό πιθανόν. Παρόλα αυτά να πώ ακούω πολλές καλές νέες δουλειές από γνωστούς και μη.
Σαν μπάντα μας χάλασε τα σχέδια μιας και κυκλοφορήσαμε νέο άλμπουμ, αλλά ας είμαστε καλά και έχει ο Θεός…
Προσωπικά σαφώς με επηρέασε αρνητικά και λόγο μπάντας, δουλειάς, αλλαγής δουλειάς και φυσικά βλέποντας και το τι συμβαίνει σε όλη την χώρα και κόσμο. Σε κάνει να αναθεωρείς πολλά…
Πάντως έγραψα το "Zombie Town’’ ήταν το 2018...προφητικό!
 
- Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Ailafar ;
 Προς το παρών προωθούμε όσο μπορούμε το άλμπουμ απο κει και πέρα κάποιο νέο κλιπ, live και ίσως κάποιο LP. Ποιος ξέρει;;;
 
- Πέντε  αγαπημένοι σου hard rock/melodic δίσκους και πρόσθεσε ένα μικρό σχόλιο για τον καθένα.

  1. Bryan Adams – "Waking up the Neighbours"... γιατί περιέχει τραγουδάρες από την αρχή ως το τέλος, παραγωγάρα και φυσικά την φωνάρα του Adams αλλά και τα παιξίματα του Keith Scott που με έκαναν να θέλω να πιάσω κιθάρα.
  2. Def Leppard – "Hysteria"... γιατί επίσης έχει τραγουδάρες και απόλυτη παραγωγή επίσης και είναι ορόσημο της αγαπημένης δεκαετίας.
  3. Hardline  - "Eclipse" ...άλλο ένα άλμπουμ που ακούγεται από την αρχή ως το τέλος με τον ίδιο ενθουσιασμό γιατί όλα είναι κομματάρες με καταπληκτικά performances από όλους! Ξεχωρίζουν βέβαια οι Neil Schon, Joey Jioeli, Dean Castronovo
  4. Journey – "Frontiers"...είναι απλά ορόσημο και η φωνή του Steve είναι απλά μοναδική!!
  5. Βon Jovi – "Keep the faith"...τι να πρωτοπείς για αυτό το άλμπουμ και γενικά και για τα προηγούμενα. Θέλει νέα συνέντευξη..χα χα
 
- Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του rocktime.gr.
 Καταρχάς να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για την φιλοξενία και υποστήριξη! Το ίδιο και τους αναγνώστες που με το ενδιαφέρων και αγάπη τους για την μουσική βοηθάνε με τον τρόπο τους. Πρέπει όλοι μας να υποστηρίζουμε την εγχώρια σκηνή που έχει πολλά να δείξει! Nα είμαστε υπερήφανοι!
Να ευχηθώ υγεία, ευημερία και κουράγιο!! Μακάρι να τα πούμε και από κοντά σύντομα!!
 
www.ailafar.bandcamp.com
www.facebook.com/ailafar
www.youtube.com/ailafar
inst : @ailafarofficial


Συνέντευξη στον Φώτη Μελέτη