Don Barnes: "Ride The Storm"

05/08/2017

Κατηγορία: Κριτικές

1359

Ένας δίσκος που έμενε στα αζήτητα (ακυκλοφόρητος) περίπου δύο και παραπάνω δεκαετίες, ήρθε στο φως και εμείς ακούσαμε ήχο από τον "παράδεισο"και όλα αυτά με την συμβολή εκπληκτικών μουσικών του μελωδικού στερεώματος, όπως ο Dann Huff και ο Alan Pasqua από τους Giant, τα αδέλφια Porcaro από τους Toto, ο Denny Carmassi (Heart) και ο μπασίστας Martin Briley.

 

Όλος ο παραπάνω πρόλογος αφορά  το AOR αριστούργημα, "Ride The Storm", το οποίο είναι δημιούργημα του αγαπημένου μουσικού των 38 Special, κύριο Don Barnes.
Μετά από αναποδιές και ατυχείς συγκυρίες το συγκεκριμένο άλμπουμ ακούγεται φρέσκο, δυναμικό και σύγχρονο σαν να γράφτηκε χθες αν και  ηχογραφήθηκε το1989 και φυσικά ακούγεται εξαιρετικό αφού ο Don αφενός  ήταν ο κύριος συνθέτης των επιτυχιών των  38 Special και αφετέρου δε, η χρόνια συνεργασία με την οικογένεια του  Donnie Van Zant αποτέλεσε μεγάλο μουσικό/μελωδικό "σχολείο".
Το ποιοτικό  Southern AOR, που ακούγεται στο δίσκο ήταν δείγμα άψογο των συνθέσεων που ακούσαμε στα τέλη των ’80ς, τόσο από τους 38 Special και  τον πιασάρικο ήχο τους στηριγμένο σε πλουσιοπάροχα πλήκτρα, όσο και από υπερμπάντες του ιδιώματος, όπως οι  Journey, REO Speedwagon, με τις μεγάλες  Top 40 radio επιτυχίες.
Έτσι λοιπόν, η εταιρεία A&M Records, το μουσικό σπίτι των  38 Special, πρότεινε στον τραγουδιστή της μπάντας  Don Barnes να ηχογραφήσει έναν προσωπικό δίσκο συνεπικουρούμενος από λαμπρούς μουσικούς, βιρτουόζους των studio και όχι μόνο.
Η θλιβερή συνέχεια δυστυχώς γνωστή, o δίσκος ηχογραφήθηκε αλλά η εταιρεία ενώ επένδυσε πάρα πολλά  δολάρια εγκατέλειψε την κυκλοφορία και την  προώθηση του δίσκου με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί μεταξύ των συλλεκτών "ιεροκρυφίως", χρόνια τώρα σε ακατέργαστη μορφή(demo και mp3).
Αισίως το 2016 η Melodic Rock Records και ο υπεύθυνος της  Andrew McNeice καταρτίζοντας τη λίστα των επιθυμιών για τα "δώρα του Αϊ Βασίλη", στα 2017 και συγκεκριμένα στις αρχές του καλοκαιριού, παρουσίασε αυτό το  ποθητό αλλά δυσεύρετο "διαμάντι" του AOR και μάλιστα σε διπλό δίσκο! Στον πρώτο που ροκάρει περισσότερο, οι κιθάρες είναι σε κυρίαρχο πλάνο ενώ ο  δεύτερος είναι οι αυθεντικές ηχογραφήσεις με έντονο το στοιχείο του AOR με "ανάγλυφο" το αίσθημα της εποχής που ηχογραφήθηκε.
Έγραψα και σε προηγούμενες ανάλογες κυκλοφορίες, όπου δηλαδή  ενώ το άλμπουμ  ηχογραφήθηκε κανονικά αλλά η κυκλοφορία έγινε μετά από δεκαετίες, ότι δεν υπάρχουν συνθέσεις που απλά συμπληρώνουν το δίσκο αλλά όλες στέκονται επάξια στην απώτερη συνθετική μαεστρία. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στην κυκλοφορία τούτη.
Το "All My Life" για παράδειγμα είναι μία μεγαλοπρεπέστατη σύνθεση από το σόλο της κιθάρας, τη μελωδία της σύνθεσης μέχρι τα πανέμορφα φωνητικά.  Το "I Fall Back" με τις βαρβάτες funky μπασογραμμές του Mike Porcaro, ηχεί  τόσο νεανικό, τόσο 80′ς με τα πλούσια χορωδιακά φωνητικά που σίγουρα ακούγεται μόνο δυνατά.
Το αίσθημα αλά Bryan Adams  του "Johnny Ain’t So Cool" (θυμίζει τον Καναδό  "θεούλη " εποχής "Reckless" δίσκου) φυσικά "απογειώνει" τη μελωδία και κάνει το τραγούδι ιδιαίτερα πιασάρικο.
Στο ίδιο εξαιρετικό ύφος και το  "Maybe You’ll Believe Me Now " που πιστοποιεί ότι όλες οι συνθέσεις είναι μουσικά μνημειώδεις, άρτια δομημένες και δεν υπάρχουν μουσικά συμπληρώματα.
Προσωπικά αγαπημένο το "I’d Do It All Over Again",  με ομοιότητες από τη δημιουργία των Def Leppard και εννοώ το  "Photograph" καθώς και με αυτήν των Foreigner ("Urgent"). Το   "After The Way" θα έκανε μεγάλη επιτυχία  εάν η ομάδα της  A&M αποφάσιζε να προωθήσει το άλμπουμ ενώ εξίσου πανέμορφη μουσικά είναι η διασκευή στην επιτυχία των  Chicago, "Feelin’ Stronger Everyday".    
Πραγματικά, αποτελεί μία μουσική πανδαισία αυτό το μουσικό συνταίριασμα  μοντέρνας country με το AOR και το μελωδικό αίσθημα που αποπνέει ο δίσκος "Ride The Storm".
Σίγουρα αποτελεί απαραίτητο απόκτημα για κάθε μελωδική συλλογή και για όποιον αρέσκεται να θεωρεί εαυτόν μελωδικό ειδήμονα!

Νότης Γκιλλανίδης


// Old Time Rock

// Rocktime Songs