Bai Bang: "Sha Na Na Na’’

12/05/2023

Κατηγορία: Κριτικές

1224

Ίσως κάποιοι από εσάς να μην τους έχετε ακουστά, όμως οι Bai Bang διακρίνονται εδώ και δεκαετίες στο melodic hard rock. Συγκεκριμένα το 1980 σχηματίστηκαν για πρώτη φορά ως Boogie Liquor Band, κυκλοφορώντας ένα single, σύντομα αλλάξαν το όνομά τους σε Double Trouble, το οποίο όμως επίσης δεν άργησαν να εγκαταλείψουν, καθώς υπήρχαν πολλά σχήματα με αυτό και έτσι κατέληξαν στο Bai Bang.

 

Mε καταγωγή από το Helsinborg της Σουηδίας, αποτελούν μια από τις πλέον υπολογίσιμες δυνάμεις στο μουσικό είδος της melodic hard rock, από το 2000 και μετά. ’’Ψυχή’’ και κεντρικό πρόσωπο του συγκροτήματος είναι ο Didi Kastenholt, o οποίος είναι και ιδρυτικό μέλος. Ο Κastenholt συνθέτει και γράφει τη μουσική και είναι ιδιαίτερα περήφανος και καμαρώνει για τα τέσσερα τελευταία άλμπουμ της μπάντας "Rock Of Life’’ (2017), "All Around The World’’ (2013), "Livin My Dream’’ (2011) και "Are You Ready’’ (2009).
Tα συγκροτήματα της χρυσής εποχής του glam rock, όπως οι Kiss, οι Sweet και οι T Rex, υπήρξαν η κύρια έμπνευση και μουσική επιρροή για τους Bai Bang. To καλύτερο όμως που τους συνέβη, ήταν ότι στην πρώτη τους περιοδεία είχαν τη μεγάλη τύχη να παίζουν support με τους τεράστιους Nazareth, μαζί με τους οποίους είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε Ευρώπη, Ιαπωνία και ΗΠΑ. Η πρόοδός τους ήταν ραγδαία και έφτασαν στο σημείο να περιοδεύουν με ονόματα όπως Alice Cooper, Ratt, Pretty Maids, LA Guns κ.ά.
Ωρίμασαν επιπλέον μουσικά σε εμπειρίες μεγάλων εκδηλώσεων καθώς συμμετείχαν σε μεγάλα φεστιβάλ του είδους όπως το Wacken Open Air, Rocklahoma, Sweden Rock, Hard Rock Hell AOR μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με τον Kastenholt η έλευση της πανδημίας ήταν εκείνη που τους έκοψε κάπως τη δημιουργική φόρα που είχαν πάρει ωστόσο δεν σταμάτησαν να γράφουν τραγούδια. Και παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες λόγω της κατάστασης, η θέλησή τους για εργαστούν πάνω σε μια καινούρια δημιουργία ευοδώθηκε και, έχοντας υπογράψει το 2021 με την  γερμανική Pride and Joy Music, κυκλοφορούν το ένατο άλμπουμ τους με τίτλο "Sha Na Na Na’’.
Η μίξη πραγματοποιήθηκε στα Seven Studios, JM Studios, Lord Drum Studios και Sunshine Explosion Studio από τον Mick Kastenholt ,  η παραγωγή από τον Pontus Assarson, προσθέστε και τη συνδρομή του μηχανικού ήχου Μartin Kronlund.
To αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αξιόλογο με 11 συνολικά τραγούδια που χαρακτηρίζονται από δυνατά riff και σπουδαίες μελωδίες.
Συμπαθητικό και αρκετά καλό το ξεκίνημα με το εύπεπτο ομότιτλο "Sha Na Na Na’’.
Πιο ενδιαφέρον ακουστικά το επόμενο "My Favorite Enemy’’ με πολύ καλό riff τόσο στην εισαγωγή, όσο και κατά τη διάρκεια του.
Με το "I Don’t Really Know’’ μπαίνουμε για τα καλά στο μελωδικό hard rock σκανδιναβικό ύφος που χαρακτηρίζει τη συλλογή.
Το "I Know All The Hits’’ ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον μελωδικό και επικό τόνο της μουσικής του άλμπουμ, ένα hit πραγματικά ραδιοφωνικό με απολύτως cheesy '80s ρεφρεν που συγκινεί τον ακροατή σίγουρα.
Με το πέμπτο τραγούδι, το "I Wanna Rock N Roll’’ έχουμε ένα καλό συνδυασμό '80s rock n roll και heavy rock, στο ύφος των Twisted Sister.
Το "Motivated’’ μας πάει σε πιο ήρεμους, στρωτούς ρυθμούς και είναι απλά ένα ευχάριστο άκουσμα χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις.
Πολύ ατμοσφαιρικό και καθηλωτικό είναι το "All Alone’’, το οποίο στηρίζεται αρκετά στο μπάσο και στην ερμηνεία του τραγουδιστή.
Οι λάτρεις του AOR θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα το "Its Enough’’ κυρίως για την κορύφωση και τα απογειωτικά συναισθήματα που δημιουργεί στο ρεφρέν.
Έχουμε καθαρόαιμο rock n roll, αλλά και στοιχεία progressive rock πειραματισμών στο "Rock Me’’, του οποίου τα φωνητικά αλλά και ο ήχος της κιθάρας μας πάνε κατευθείαν στο ύφος των Queen!
To πιο όμορφο, μελωδικό, επικό τραγούδι είναι το πολύ δυνατό "Having A Show’’, στο οποίο όλα ενορχηστρώνονται σχεδόν αρμονικά και τέλεια. Από τον τίτλο, αλλά και από τους στίχους, μπορεί να καταλάβει κανείς ότι είναι αυτοαναφορικό.
Στο ίδιο ακριβώς στυλ μοιάζοντας με συνέχεια του προηγούμενου ακούμε το "Thats All I Need’’, με το οποίο κλείνει πανηγυρικά και εντυπωσιακά το album.
To "Sha Na Na Na’’ ενδείκνυται για πάνω από μια ακροάσεις και αξίζουν συγχαρητήρια στα μέλη της μπάντας για το αποτέλεσμα.

Δημήτρης Πολίτης