Circus of Rock: "Lost Behind The Mask"

02/06/2023

Κατηγορία: Κριτικές

1353

Ενθουσιάζομαι με δίσκους που συγκεντρώνουν μία πλειάδα από σπουδαίους μουσικούς και ιδιαίτερα κορυφαίους φωνητικούς ερμηνευτές. ‘Έτσι λοιπόν η δεύτερη κυκλοφορία των Σκανδιναβών Circus Of Rock με τίτλο "Lost Behind The Mask" περιέχει όλα τα παραπάνω στοιχεία.

 

Το φιλόδοξο έργο hard rock  ύφους  που δημιουργήθηκε από τον Φινλανδό ντράμερ Mirka Rantanen (King Company) είχε προηγουμένως κυκλοφορήσει ένα επικό ντεμπούτο, το "Come One, Come All" το 2021.
Πρωτάκουσα το single  από τη νέα δισκογραφική δουλειά, "Is It Any Wonder", που ερμήνευε ο λατρεμένος David Readman (Pink Cream 69).
Εστιάζοντας στην δυνατή σύνθεση τραγουδιών, ο Rantanen συνδύασε μελωδικές hard rock και metal μελωδίες με μια ποικιλία από εξαιρετικά φωνητικά ταλέντα κυρίως  από το ευρωπαϊκό μουσικό στερέωμα.
Έτσι, με τη δεύτερη προσπάθειά του, το "Lost Behind The Mask", ο Rantanen συνεχίζει την καλή δημιουργία μελωδιών. Το νέο άλμπουμ είναι μια περίτεχνη  ηχογράφηση μελωδικού metal rock με περιτύλιγμα AOR με παλαιούς και νέους τραγουδιστές, πολλούς από τους "συνεργάτες" της  Frontiers.
Για να αναφέρουμε μερικά από τα πρώτα ονόματα, αυτά περιλαμβάνουν τον Girish Pradham, τον Jeff Scott Soto, τον David Readman και τον Mr Lordi. Επίσης, ο Antony Parvianinen από τους Machine Men, ο Santiago Ramonda από το Stormwarning και η Βουλγάρα τραγουδίστρια Svetlana Bliznakova, η οποία έχει το δικό της συγκρότημα Sevi.
Μιλώντας για τα τραγούδια, όπως είπαμε νωρίτερα, πρόκειται για ένα καλοφτιαγμένο και περίτεχνο άλμπουμ του AOR melodic metal rock. Σε αυτή την περίπτωση, με ελκύουν τα τραγούδια που ανύψωσαν τις έννοιες του AOR και του rock groove. Αυτά περιλαμβάνουν το "Alive And Kicking", το "Truth Of Consequences", το "Keep On Shining" και το "Nine Lives". Για κάτι περισσότερο σαν heavy steady metal, τα "Death Makes  No Sound " και "The War Is Over". Για μια μπαλάντα, περισσότερο στην ποπ πλευρά του είδους, θα βρείτε το "All I Need" με τη νεαρή και ελπιδοφόρα Φινλανδή τραγουδίστρια Pinja Pitkänen.
Λαμβάνοντας υπόψη τα περισσότερα πράγματα, ο Mirka Rantanen και το "Circus Of Rock" του προσφέρουν στους ακροατές ένα άλλο εξαιρετικό και διασκεδαστικό άλμπουμ με μελωδικό hard rock και metal AOR, με κίνητρο την εξαιρετική σύνθεση τραγουδιών και τους υπέροχους τραγουδιστές.
Ο προηγούμενος δίσκος "Come One, Come All" περιλάμβανε μια "φονική" σύνθεση τραγουδιστών και μουσικών, όπως οι Amaranthe, Tyketto, Hardline, Nightwish, Leverage, Stratovarius, Brother Firetribe, Masterplan. Ήταν μια πολλά υποσχόμενη κυκλοφορία για  να καταλήξουμε σε ένα πρέπον και  sequel, αλλά ο Rantanen έχει σίγουρα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων στρατολογώντας ένα άλλο "αστρικό" καστ που περιλαμβάνει μέλη των Lordi, Pink Cream 69, Uriah Heep, Girish And The Chronicles, Sons Of Apollo, Ring Of Fire και άλλα.
Ο Rantanen έχει απολαύσει μια καριέρα περίπου τριών δεκαετιών στη φινλανδική hard ροκ σκηνή και έχει παίξει σε άλμπουμ από τους King Company, Raskasta Joulua, Kotipelto, Warmen, Northern Kings και Revolution Renaissance. Επιπλέον, στις αρχές της δεκαετίας του 2010 δημιούργησε το "Hevisaurus", ένα δημοφιλές heavy rock συγκρότημα για παιδιά, που του χάρισε ένα βραβείο Emma το 2011 (Φινλανδικό Grammy).Η φόρμουλα λοιπόν, το στυλ και η βασική ιδέα του concept παραμένουν αμετάβλητα από το ντεμπούτο. Ένα πολύ  καλό μελωδικό ροκ με συχνά έντονα χρώματα που διατηρεί έντονες αναφορές στην "πρωτότυπη" μπάντα του ιδρυτή.
Σίγουρα βορειοευρωπαϊκά σε σκηνικό  και το "Lost Behind the Mask" θα μπορούσε να ήταν αναπόσπαστο μέρος των κυκλοφοριών των King Company από το οποίο δανείζεται πολλές  ομοιότητες στους ήχους και το κόψιμο των τραγουδιών.
Προφανώς αλλάζουν οι ερμηνευτές.
Σχεδιασμένο ως ένα είδος μεγάλης ροκ όπερας, το "Circus" ανανεώνει τους καλλιτέχνες του σε κάθε κυκλοφορία, φέρνοντας στη σκηνή δεκατρείς τραγουδιστές στους οποίους  εμπιστεύεται  την ερμηνεία των τραγουδιών.
Η πρόθεση του Rantanen είναι πιθανώς να αντιγράψει τα σπουδαία μουσικά δημιουργήματα της δεκαετίας του '90 που συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό διάσημων μουσικών και τραγουδιστών σε ένα μόνο έργο. Μου έρχονται στο μυαλό οι Brazen Abbott και τα πρώτα έργα των Heaven and Earth που έχουν κάνει εξαιρετικά άλμπουμ σε όλη της ύπαρξή τους.
Μάλλον ομοιογενές σε ποιότητα, το άλμπουμ δεν κορυφώνεται σε κάποιο συγκεκριμένο πέρασμα, αλλά καταφέρνει να διατηρεί σταθερό επίπεδο καθ' όλη τη διάρκεια. Συνολικά, ένας δίσκος που, χωρίς να αγγίζει τις  κορυφές του ιδιώματος, εξακολουθεί να αποδίδει καλά, κάνοντας τη ζωή πιο εύκολη για όσους θέλουν να αποδείξουν την αξία του.
Μέχρι την επόμενη κυκλοφορία απολαύστε υπεύθυνα!!!
 
Οι συνθέσεις και οι ερμηνευτές:
1  Alive And Kickin’ (feat Girish Pradhan)
2  Keep On Shining (feat Jeff Scott Soto)
3  Holdin’ The Gun (feat Santiago Ramonda)
4  The War Is Over (feat Mark Boals)
5  Nine Lives (feat Mr. Lordi)
6  All I Need (feat Pinja)
7  Truth Or Consequences (feat Jay Lewis)
8  Death Makes No Sound (feat Antony Parviainen)
9  Is It Any Wonder (feat David Readman)
10  The Beast (feat Sevi)
11. Fix (feat Peter James Goodman)
12  Heavy Fire (feat Rafael Castillo)
13  Sunrise (feat Bernie Shaw)
14  Edge of Destiny (feat Ilkka Keskitalo) – digital bonus track


Νότης "Nine Lives" Γκιλλανίδης


 

// Old Time Rock

// Live Favorites