Koritni: "Long Overdue"

02/06/2023

Κατηγορία: Κριτικές

1584

Παρακολουθώ αυτούς τους τύπους από το πρώτο τους άλμπουμ το 2007 χωρίς να έχω καταφέρει να αγαπήσω τον ήχο τους πραγματικά και το 2023 βρίσκει τους Koritni να επιστρέφουν με άλμπουμ που έχει τον κατάλληλο τίτλο, "Long Overdue". Και επιτέλους, οι πειραματισμοί τελείωσαν.

 

Αυτό είναι ένα ΥΠΕΡΟΧΟ άλμπουμ με κλασικό ροκ, σκληρό, μπλουζ, που δεν φοβάται να ακουστεί και να βρεθεί στα χέρια σας.
 Από το νέο line-up απουσιάζουν ο ντράμερ Chris Brown, ο μπασίστας Matt Hunter και οι κιθαρίστες Eddy Santacreu και Luke Cuerden.
Ο πρώτος αντικαταστάθηκε από τον Daniel Fasano (τύμπανα) και οι δύο τελευταίοι από τον  κιθαρίστα Tom Frémont. Είναι αλήθεια ότι ο Lex έχει κάνει τα περισσότερα από τα εξάχορδα μέρη στο στούντιο για πολλά άλμπουμ, αλλά αυτό είναι ιδιαίτερα περίεργο αν γνωρίζετε  πόσο σημαντικός ήταν ο Eddy στη σύνθεση και σε ένα συγκρότημα που ήταν αμετάβλητο μέχρι τότε, παρά κάποιες προσαρμογές κατά τη διάρκεια των χρόνων. Όμως, γνωρίζουμε πως οι  Koritni είναι ένα συγκρότημα  που τα μέλη του δεν αλλάζουν εύκολα και αυτό  αποδεικνύεται από την παρουσία του Luke Cuerden (ένα παλιό τους μέλος) ως guest για ένα κομμάτι.
Φαίνεται, ωστόσο, ότι αυτό το μεγάλο διάλειμμα ήταν ευεργετικό για την πλέον τριάδα, και ειδικότερα για τον επικεφαλής της, τον Lex Koritni. Σε συνέντευξή μας (που θα δημοσιευτεί σύντομα), μας εκμυστηρεύτηκε ότι ήθελε από καιρό  να επιστρέψει στις μπλουζ ρίζες του και δεν μας είπε ψέματα. Όχι ότι αυτό το άλμπουμ πρέπει να καταταγεί σε αυτήν την κατηγορία, αλλά οι επιρροές εδώ είναι ξεκάθαρα υποτιθέμενες.
Τα πρώτα δείγματα  έγιναν ξεκάθαρα με την εισαγωγή του πρώτου κομματιού "No String Attached" και το outro του τελευταίου "Take It Off" που ακούμε  εντελώς bluesy κιθάρα να σολάρει. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η χρήση της slide κιθάρας σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς και το εξαιρετικό southern rock  κομμάτι "Go Hard Or Go Home".
Αλλά οι Koritni είναι πρώτα και κύρια το hard rock, το είδος που μυρίζει ιδρώτα, "καυτή" άσφαλτο και νοθευμένο ουίσκι. Τα riff στο ύφος των τρισμέγιστων AC/DC επιστρέφουν και προσφέρουν άψογα ακούσματα σε συνθέσεις  όπως το "For The Love Of The Game" ή το "Born To Lose".
Το "Far Cry For N°1" ή το "Bone For You" κολλούν τους αιχμηρούς "κυνόδοντές" τους στο λαιμό σας και προκαλούν "επιληπτικές" κινήσεις σε όλες τις αρθρώσεις σας.Όσο για το "Funny Farm", είναι ολοκληρωτικά  παραληρηματικό και προσφέρει ένα εντυπωσιακά γρήγορο σόλο. Φυσικά, οι Koritni δεν ξεχνούν  το groove που τους έκανε γνωστούς "Better" και γνωρίζουν  πως να είναι πιο μελωδικοί "Tonight". Και αν η συνοχή αυτού του δίσκου και η αποτελεσματικότητά του που είναι εμφανείς, βασίζονται ουσιαστικά σε κάποια επαναλαμβανόμενα στοιχεία όπως τα εντυπωσιακά  ρεφρέν. Αλλά το "Long Overdue" μας δίνει επίσης μια ωραία ποικιλία της οποίας έχουμε ήδη κάμει αναφορές και αυτές θα ήταν ελλιπείς αν δεν προσθέταμε το "Last Time". Πιο folk-rock, αλλά ακόμα μεστό, σε αυτό το κομμάτι ακούμε τον Lex να προσφέρει μια περίτεχνη  ερμηνεία και να επωφελείται από την παρουσία του πρώτου και σπουδαίου κιθαρίστα της μπάντας, Luke Cuerden.
Μια εξαιρετική λοιπόν επιστροφή για τους Koritni, που ξαναμπαίνουν στο "παιχνίδι" με αυτήν την νέα κυκλοφορία, που είναι ταυτόχρονα αναζωογονητική και ώριμη και συνδυάζει την ποικιλία με την αποτελεσματικότητα. Στο τέλος, οι αλλαγές στη σύνθεση είχαν τελικά πολύ μικρό αντίκτυπο στη μουσική του συγκροτήματος και είναι ακόμη πιθανό ότι επέτρεψαν στο γαλλοαυστραλιανό συγκρότημα να αναζωογονηθεί και να βρει μια ενέργεια που είχε αρχίσει να λείπει λίγο στις τελευταίες κυκλοφορίες τους.
Ένα τόσο υποτιμημένο συγκρότημα και ένας τόσο σπουδαίος τραγουδιστής, που είμαι σίγουρος πως συμπαθήσετε τους Koritni με αυτό το κλασικό ροκ δημιούργημα στα καλύτερά του, καθώς οι Koritni θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι αναβιώνουν εν μέρει τον σύγρονο The New Wave of Classic Rock.
Αν είστε λάτρης των συγκροτημάτων όπως οι The Treatment και οι Jettblack,  The Darkness, The Amorettes, Six Million Dollar, Reckless, Bonafide, Buckcherry, αναζητήστε τους Koritni...

Νότης "For The Love Of The Game" Γκιλλανίδης

// Old Time Rock

// Live Favorites