Vitalines: "Wheels Within Wheels"

17/11/2023

Κατηγορία: Κριτικές

1281

Οι Vitalines είναι το περίτεχνο δημιούργημα από δύο ταλαντούχους και σεβαστούς καλλιτέχνες που θαυμάζω απεριόριστα στο μελωδικό γένος και ειδικότατα στο AOR: του υπερταλαντούχου τραγουδιστή Robbie LaBlanc (Fury/Blanc Faces/Find Me/T3NORS και πολλά άλλα).

 

Καθώς και του δεξιοτέχνη, κιθαρίστα τραγουδοποιού, παραγωγού και πολυοργανιστή Tommy Denander, ο οποίος, εκτός από το δικό του μουσικό σχήμα, τους  Radioactive, έχει συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες και παραγωγούς όπως οι Alice Cooper, Deep Purple, Jeff Beck, Vince Bill, Mutt Lange, Bob Ezrin.
Πρόσφατα, ο Denander συνεργάστηκε με τον LaBlanc στη σόλο προσπάθεια του το 2021, "Double Trouble".
Τον επόμενο χρόνο, ο LaBlanc, με την σειρά του,  συνεισέφερε φωνητικά στο "XXX" των Radioactive.
Επιθυμία του TOMMY DENADER ήταν εδώ και καιρό να δημιουργήσει και να ηχογραφήσει ένα άλμπουμ μελωδικού  ROCK σκεπτόμενος την επιβλητική φωνή του ROBBIE LABLANC. Μια συλλογή από μεγαλειώδη τραγούδια που δημιουργήθηκαν για να συμπεριληφθούν στον δίσκο των VITALINES όπου οι ζωτικές και οι μουσικές γραμμές αυτών των δύο μουσικών φαινομένων συγχωνεύονται σε ένα σπουδαίο  έργο.
Όπως συνήθως στις μουσικές του, παραγωγές, ο Tommy Denander είναι υπεύθυνος για "σχεδόν τα πάντα", συμπεριλαμβανομένου του artwork και του video clip . Όσον αφορά τα ντραμς, συμμετέχει ο Neil Anami και δύο τραγούδια γράφτηκαν από κοινού με τον Mark Mangold και τον Mick Devine.
Ο δίσκος  ξεκινά με το πρώτο σινγκλ "Judgement day is here". Οι εντυπωσιακές κιθάρες είναι διάσπαρτες συμπλέοντας αρμονικά με  τα πλήκτρα και ακούγεται σαν υμνωδία  κλασική  των Rainbow με τον "θεούλη"  J.L. Turner σε λειτουργία "full blast" και μου δίνουν μια εντυπωσιακή σύμπραξη Europe και Talisman.
Μετά το αρχικό σοκ έρχονται οι εξαιρετικές αλλαγές ρυθμού επηρεασμένες από τους "μάγους" άλλων εποχών  Toto στο "Love not fantasy", που  είναι η σπεσιαλιτέ στο μενού μουσικότητας  του Denander. Πολύ πλουμιστό πληκτρολόγιο και εξαιρετική κιθάρα, τέλεια και ποικίλα κρουστά, κινηματογραφικό ρεφρέν, η κύρια επιρροή του Lukather διατηρείται επίσης στο ένδοξο σόλο του στην κιθάρα.
Η ισχυρή και όμορφη ερμηνεία σε rock & soul ύφος με το πνεύμα του Bobby Kimball λάμπει στο "Hello world-we need to talk".
Yπέροχα πλήκτρα και χορδές στην εισαγωγή του "Cards From Another Game", και πάντα καταφέρνουν να πάνε λίγο πιο πέρα ​​την σύνθεση και την ερμηνεία αποτελούμενο από ένα μείγμα Survivor, Toto, Journey και Foreigner.
Στο "Love and thunder" ακούμε δοκιμασμένους μουσικούς άξονες του Pomp Rock Aor και τα πάντα κυλούν υπέροχα  και τα τέλεια ρεφρέν προβάλλονται με δύναμη και περηφάνια.
Ηρεμούν λίγο οι ροκ ρυθμοί στο "When spirits fight" όπου θυμίζουν Reo Speedwagon και βγάζουν την ευαισθησία ενός Mike Reno.
Το τεράστιο εύρος της φωνής που έχει ο Robbie LaBlanc στο "You never know with magic" και σε όλο το άλμπουμ, είναι ένας χείμαρρος διαμορφωμένων μελωδιών διαθέτοντας  αυτή τη φυσική πόζα και τον συγκεκριμένο χαρακτήρα των κλασικών τραγουδιστών του AOR που όλοι γνωρίζουμε και θα λατρεύουμε για μια ζωή. Είναι ένας διαχρονικός Dave Bickler  και γίνεται μάρτυρας με την σύνθεση "Life Waits For No One".
Το "You're the reason I am" είναι διακοσμημένο και σκηνοθετημένο όπως οι υπεραγαπημένοι Mr. Mister, με αυτά τα σοβαρά κιθαριστικά riff, τα όμορφα πλήκτρα και τα ενορχηστρωμένα ντραμς.
Αυθεντικός και σταθερός τραγουδά στο στιβαρό "Wheels in wheels" και παρουσιάζεται ως γίγαντας δυνατός και πολύ μουσικός με την προσωπικότητα των  θρυλικών House of Lords.
Το μοναδικό Hi-Tech Pop Rock σε ύφος ανάμεσα Richard  Marx και Rick Spriengfield είναι η σύνθεση "Nothing but silence".
Οι VITALINES εν κατακλείδι κυκλοφόρησαν ένα πολύ καλό άλμπουμ. Αν ήδη γνωρίζετε και αγαπάτε το είδος του ήχου που παράγει ο Tommy Denander, τότε είναι πραγματικά απίθανο. Έχει δουλέψει με μερικούς σπουδαίους τραγουδιστές όλα αυτά τα χρόνια και αυτό το άλμπουμ δεν αποτελεί εξαίρεση, με τον Robbie LaBlanc να δίνει εξαίσια φωνητικά και ερμηνείες σε όλη τη διάρκεια τυ δίσκου.
Το δικό μου Νο1 για το 2023!!!

Νότης "VITALINES" Γκιλλανίδης