Πίστη, Χριστός και Rock 'n Roll !!!

01/05/2024

Κατηγορία: Rocktime Songs

7161

Αντί κάποιου μακροσκελή προλόγου επέλεξα να αναδημοσιεύσω ένα απόσπασμα από την συνέντευξη που έδωσε πριν μερικά χρόνια ένας από τους καινούργιους και πιο εμπνευσμένους ροκ δημιουργούς των τελευταίων ετών, ο Αμερικανός Jonathan Jackson.

 

Η συνέντευξη δόθηκε στην Πεμπτουσία και εξηγεί με τον δικό του τρόπο τα περί μουσικής και πίστης.
«Νομίζω ότι ο στόχος στη μουσική, όπως είχε πει ο Bob Dylan, η υψηλότερη μορφή τραγουδιού είναι η προσευχή. Και το πιστεύω αυτό. Και ο Bob Dylan και ο Bono και μερικοί άλλοι καλλιτέχνες, είπαν ότι τα καλύτερα μουσικά κομμάτια μας δεν είναι γραμμένα από εμάς, εμείς απλά τα ανακαλύψαμε, αυτά ήταν ήδη γραμμένα, και εμείς απλά τα ανακαλύψαμε. Οπότε έχουμε μία σχέση με το Θεό, ο οποίος «περπατά στο δωμάτιο» κατά κάποιο τρόπο, για να δημιουργηθεί κάτι το οποίο θα έχει πραγματική αξία. Η προσευχή για εμένα, στους στίχους και στη μουσική, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα, για να υπάρξει ένα είδος θεραπείας, ένα είδος αφύπνισης και πόθου για το Θεό.
Συνεπώς, η μουσική αυτή δεν είναι γραμμένη μόνο για Χριστιανούς, αλλά είναι για τον καθένα, και θέλω η μουσική και οι στίχοι μου να μιλούν στους ανθρώπους ανεξάρτητα με το πού βρίσκονται.

Και κλείνοντας ο Jonathn Jackson τονίζει ότι: "Το είδος της μουσικής που παίζουμε είναι φτιαγμένο για τον κόσμο. Προσπαθούμε να είμαστε στο σωστό δρόμο και να τραβούμε τον κόσμο σ’ αυτόν, χωρίς να κάνουμε κήρυγμα, αλλά με το να τον εμπνέουμε και να τον οδηγούμε… στον χώρο της καλοσύνης, της ευσπλαχνίας και της αγάπης».
Παρακάτω παραθέτουμε μία σειρά τραγουδιών, που έχουν καθαρά χριστιανικό περιεχόμενο ερμηνευμένα από σημαντικούς ροκ καλλιτέχνες. Είναι νομίζω το καλύτερο φάρμακο στο σκοτάδι των ημερών που ζούμε...

 
 
Kerry Livgren/AD: Portrait II (remake)
Αlbum: "Prime Mover" (1988)
O Kerry Allen Livgren, ήταν μία από τις ηγετικές προσωπικότητες των Kansas, ο οποίος μαζί τους, ηχογράφησε όλα τα κλασσικά τους άλμπουμ. Το 1983 αποχωρεί από την θρυλική μπάντα και σχηματίζει τους A.D. και με δηλωμένη την αγάπη του στην χριστιανική πίστη διασκευάζει ή καλύτερα ξανά-ηχογραφεί με διαφορετικούς στίχους και με κύριο θέμα τον Χριστό, το υπέροχο "Portrait (He Knew)" που βρίσκεται στο άλμπουμ των Kansas με τίτλο "Point of Know Return" (1977).

 
 
Triumph: "Fight the Good Fight"
Αlbum:  "Allied Forces" (1981)
Oι Καναδοί hard rockers, δεν είχαν σχεδόν ποτέ αναφορές σε θέματα πίστης και θρησκείας αλλά ακολουθούσαν "ευλαβικά" την ροκ πορεία τους. Στο πέμπτο άλμπουμ τους, υπάρχει το εξαιρετικό "Fight the Good Fight" που έχει αναφορές από την Βίβλο και για τα θετικά μηνύματα που στέλνει προς όλους τους ανθρώπους. Άλλωστε και ο τίτλος του κομματιού είναι σαφής και αναδεικνύεται  αριστουργηματικά από το δυναμικό του ρεφρέν.
 
 
Black Sabbath: "After Forever"
Αlbum: "Master of Reality" (1971)
Οι πατέρες της heavy metal μουσικής στα πρώτα βήματα τους λόγω του "σκοτεινού" και βαρύ ήχου τους είχαν κατηγορηθεί ότι προβάλλουν αρνητικά μηνύματα σε σημείο, ότι προωθούσαν τον σατανισμό. Η συγκεκριμένη σύνθεση ήταν μία αποστομωτική απάντησε προς όλους αυτούς που υποκριτικά τους κατηγορούσαν ειδικά τα πρώτα χρόνια της διαδρομής τους. Προς ενημέρωση για τους κακοπροαίρετους, τόσο ο Geezer Butler αλλά και ο Tonni Iommi δηλώνουν πιστοί καθολικοί.
 
Bruce Springsteen: “Jesus Was An Only Son”
Αlbum: "Devils & Dust" (2005)
Στο 13ο άλμπουμ του Boss, υπάρχει μία όμορφη ήρεμη σύνθεση, όπου αφηγείται συνοπτικά το θείο δράμα του Χριστού. Ουσιαστικά είναι ένας μικρός θρησκευτικός ύμνος που έχει ορισμένα gospel στοιχεία ενώ συνθετικά ακολουθεί τα δύο προηγούμενα ακουστικά άλμπουμ "Nebraska" και "The Ghost of Tom Joad".
 
 
Van Morrison: "Whenever God Shines His Light"
Album: "Avalon Sunset" (1989)
Ο Βορειοιρλανδός δημιουργός και τραγουδιστής σε αυτό το κομμάτι σύμφωνα με τους κριτικούς της εποχής κάνει "ομολογία πίστεως" και δηλώνει με τον δικό του ποιητικό τρόπο την πίστη του προς τον Θεό. Το κομμάτι για την ιστορία έγινε ντουέτο με το Cliff Richard και έφτασε μέχρι το νο 20 των Αγγλικών τσαρτ.

 
 
Led Zeppelin: "In My Time Of Dying"
Αlbum: "Physical Graffiti" (1976)
Το θρυλικό κουαρτέτο είχε αναφορές σε αποκρυφιστικά σύμβολα ενώ κυρίως η ζωή και οι δηλώσεις του Jimmy Page δεν παρέπεμπαν σε κάτι χριστιανικό. Η επιλογή του συγκεκριμένου παραδοσιακού κομματιού (μουσικής Ευαγγελίου και με τίτλο "Jesus Make Up My Bed Bed).  εκπλήσσει, μιας και είναι ένας άτυπος ύμνος προς τον Ιησού επηρεασμένος από τον ψαλμό 41:3 της Βίβλου.
 
Violent Femmes: “Jesus Walking On The Water”
Album: "Hallowed Ground" (1984)
Παρότι στην μπάντα ο τραγουδιστής Gordon Gano ήταν Βαπτιστής και τα υπόλοιπα δύο μέλη ήταν δηλωμένοι άθεοι, διαφώνησαν για το κομμάτι λόγω του γεγονότος ότι δεν συμβάδιζε με την αντιθρησκευτική τους ιδεολογία. Τελικά πείσθηκαν και ηχογράφησαν μία από τις πιο συμπαθητικές συνθέσεις τους αν και αρχικά ορισμένοι θεωρούσαν ότι το περιεχόμενο των στίχων είναι ειρωνικό.
 
 
Jefferson Airplane: "Son of Jesus"
Αlbum: "Long John Silver" (1972)
To ψυχεδελικό σχήμα με την υπογραφή του κιθαρίστα Paul Kantner, αναφέρονται με το δικό τους ξεχωριστό στιχουργικό ύφος για την ιστορία του Χριστού. Η υπέροχη αφηγηματική ερμηνεία της Grace Slick, μαζί με τα θαυμάσια δεύτερα φωνητικά της μπάντας αλλά και το εκπληκτικό βιολί του Papa John Creach μας χαρίζουν ένα ιδιαίτερο κομμάτι.
 
Stevie Wonder: "Have A Talk With God"
Album: "Songs in the Key of Life" (1976)
Μία πανέμορφη σύνθεση, σε soul/blues rock ύφος με τον σπουδαίο καλλιτέχνη να προτρέπει  τους συνανθρώπους του να "μιλήσουν" με τον Θεό διότι πιστεύει ότι θα τους δώσει ψυχική ηρεμία και θα τους αφαιρέσει το βάρος των προβλημάτων τους. Στο συγκεκριμένο κομμάτι όλα τα όργανα έχουν ηχογραφηθεί από τον ίδιο τον Steve Wonder με αποκορύφωμα την τρομερή απόδοσή του στην φυσαρμόνικα.


Roxy Music: “Psalm"
Album: "Stranded" (1973)

Το τρίτο άλμπουμ της περίφημης μπάντας σκαρφάλωσε μέχρι το νο 1 των τσαρτ του Ηνωμένου Βασιλείου και περιλαμβάνει ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια τους. Το "Psalm ερμηνεύεται  μοναδικά από τον Brayn Ferry θυμίζοντας μία μικρή παρακλητική προσευχή, ακολουθώντας μία μικρή κατήχηση προς τον Χριστό, με τα πνευστά του Andy Mackay να κλέβουν τις εντυπώσεις.

 
Neal Morsse Band:  "Jesus’ Temptation"
Αlbum: Jesus Christ: The Exorcist (2019)
Η χριστιανική αφοσίωση και η πίστη του Neal Μorse, είναι εδώ και πολλά χρόνια δημόσια δηλωμένη, οπότε δεν μας εξέπληξε η συγκεκριμένη κυκλοφορία. Η αστείρευτη έμπνευση του Αμερικανού καλλιτέχνη για άλλη μία φορά εντυπωσιάζει με την δημιουργία ενός prog-rock μιούζικαλ στα πρότυπα της κλασσικής ροκ όπερας Jesus Christ Superstar. Το "Jesus’ Temptation" ξεκινά εκρηκτικά και στη συνέχεια αποκτά μία πιο θεατρική διάσταση όπου σε καθηλώνει με την prog-rock δυναμική που εκπέμπει.
 
Elvis Presley: "Reach Out To Jesus"
Αlbum: "He Touched Me" (1972)
Ο καλλιτέχνης που επέβαλλε το Rock 'n Roll σε όλη την υφήλιο και ξεσήκωνε τα πλήθη με τις συναυλίες του, είχε μεγάλη λατρεία προς τον Χριστό. Το συγκεκριμένο άλμπουμ είχε καθαρά θεματικό gospel χαρακτήρα, πήρε δύο βραβεία Grammy και σε αυτή την υπέροχη ατμόσφαιρα συνείσφερε πάρα πολύ, το χριστιανική φωνητικό σχήμα των The Imperials.
 
Bob Dylan: "In the Garden"
Album: "Saved" (1980)
To εν λόγω άλμπουμ είναι το δεύτερο από την χριστιανική τριλογία του Εβραιο-Αμερικανού τραβαδούρου εκείνης της περιόδου που θεωρείται από τις καλύτερες του.
Εδώ ακούμε τον B. Dylan να μιλά για τον Υιό του Θεού με ευαγγελικό λόγο σε πιο ροκ διάθεση και με gospel διάθεση χάριν και τω υπέροχων δεύτερων χορωδιακών φωνητικών. Για του λόγου το αληθές ακούστε την θαυμάσια live εκτέλεση του κομματιού από την συναυλία που έδωσε μαζί με τον Tom Peety στο Σύδνευ το 1986.

 
 
U2: "The Magnificat" 
Αlbum: "No Line on the Horizon" (2009)
Πολλοί στίχοι της μπάντας ιδιαίτερα στα άλμπουμ της δεκαετίας του '80 είχαν πολλά μηνύματα που είχαν επηρεαστεί από την διδασκαλία του Χριστού και από την Βίβλο. Στο συγκεκριμένο τραγούδι ο Bono εξομολογείται ότι είναι επηρεασμένο από την Παναγία (το τραγούδι τς Μαρίας) και ειδικά από ένα απόσπασμα από το κάποιο Ευαγγέλιο του Λουκά που αναφέρεται στην φωνή της Παναγίας και το οποίο το διάβαζε ενώ παράλληλα είχε βάλει να ακούσει Bach!
 
 
Crosby & Nash: "Jesus of Rio"
Album: "Crosby & Nash" (2004)
Στο γνωστό μπαλαντοειδές ακουστικό ύφος τους, δύο παλιοί συνεργάτες, ξανασμίγουν για ένα διπλό δίσκο και περιγράφουν με τρυφερό τρόπο τον Ιησού του Ρίο με την συμβολή του πολύπειρου μουσικού Jeff Pevar. O G. Nash και ο D. Crosby μεταφέρουν τα συναισθήματα που τους ξυπνά το τεράστιο μνημειώδες άγαλμα του Χριστού που βρίσκεται στην κορυφή της βραζιλιάνικης πόλης. Κυριαρχούν στιχουργικά τα μηνύματα περί αγάπης και ανακούφισης των ανθρώπινων πόνων.

Hudson-Ford: "Jesus Said"
Album:"Worlds Collide" (1975)
To ντουέτο των John Ford και Richard Hudson όταν αποχώρησε από τους Strawbs ένωσαν τις δυνάμεις τους και κυκλοφόρησαν πέντε στούντιο άλμπουμ. Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι ένα καθαρό χριστιανικό τραγούδι, και ηχητικά προσπαθεί να μιμηθεί αρκετά εκκλησιαστικές μελωδίες δυτικού χαρακτήρα.
 
Jonathan Jackson Enation: "I See God In You"
Album: "Radio Cinematic" (2014)
Ο διάσημος και βραβευμένος Αμερικανός ηθοποιός (“General Hospital” και "Nashville") εδώ και αρκετά χρόνια παράλληλα με τα υποκριτικά του καθήκοντα κυκλοφορεί και εξαιρετικά ροκ άλμπουμ όπως το "Radio Cinematic" (2014)
αλλά και το “Anthems For The Apocalypse” (2017) που αποθεώθηκαν από έγκριτα περιοδικά όπως το Rolling Stone. Γνωστή η αγάπη του για την Ορθοδοξία και το Άγιον Όρος, το κομμάτι που λατρέψαμε ήταν το συγκεκριμένο που περιλαμβάνει ένα εκρηκτικό ροκ φινάλε και μία απίστευτη παθιασμένη ερμηνεία.
 
Φώτης Μελέτης