Yes: "Υessongs"
Monday

2Oct

Yes: "Υessongs"

Δημοσιεύθηκε από:

02/10/2017

Κατηγορία: Live Favorites

7692
Σίγουρα η δεκαετία του ’70 σημαδεύτηκε από την παρουσία ενός πραγματικά τρομερού συγκροτήματος που αρκετοί θεωρούν ότι είναι οι πρωτοπόροι του λεγόμενου art rock ή όπως είναι ευρέως γνωστό ως progressive rock και ακόμη και σήμερα παρά τις απώλειες συνεχίζει να μας χαρίζει υπέροχες μουσικές.

ΥΕS συγκαταλέγονται σε εκείνα τα συγκροτήματα που πήγαν το ροκ πολύ μακριά και το πάντρεψαν άριστα με την κλασική και την jazz μουσική. Βασικός στόχος του γκρουπ ήταν να ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους του είδους και το πέτυχαν καθολικά ενώ παράλληλα κατόρθωσαν να αποκτήσουν παρά τις δαιδαλώδεις ενορχηστρώσεις και τις «δύσκολες» συνθέσεις εκατομμύρια οπαδούς.

Τον τριπλό πλατινένιο live δίσκο με τίτλο YESSONGS που κυκλοφόρησαν στα τέλη της άνοιξης του 1973 ήταν όχι μόνο μία απίστευτη κίνηση για την εποχή της αλλά έδειχνε την διάθεση που είχαν οι περίφημοι YES να μην μείνουν στα προβλεπόμενα μιας τυπικής κυκλοφορίας αλλά να προσφέρουν γενναιόδωρα στους οπαδούς τους τις ονειρεμένες συνθέσεις τους εκτελεσμένες με μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο.
Ο όρος "προοδευτικός" ταίριαζε απόλυτα στην μπάντα που είχε τρελάνει κριτικούς και κοινό με το απίστευτο και εμπνευσμένο παίξιμό της.
Το “Yessongs” ήταν λοιπόν η μεγάλη αποθέωση των δύο προηγούμενων καταπληκτικών άλμπουμ τoυ γκρουπ “Fragile” και “Close to the Edge” και μία στάση πριν από το κoρυφαίο τους άλμπουμ “Tales of the Topographic Oceans”.
Τι να πρωτοπεριγράψουμε για αυτό τον τριπλό δίσκο αφού από το ξεκίνημα αρχίζουν τα μαγικά… με την υπέροχη εισαγωγή στο Firebird Suite του σπουδαίου Ρώσου πιανίστα Igor Stravinsky και συνεχίζεται με τα μελωδικότατα “Siberian Khatru”, “And You and I” και φτάνει να απογειώνεται το “Yessongs” με τα επιβλητικά σε λυρισμό και ερμηνεία από τον Jon Anderson, “I ‘ve Seen All Good People” και “Starship Trooper”. Τα πλήκτρα του Rick Wakeman αποτελούν μαζί με την φωνή του Anderson το σήμα κατατεθέν στον ήχο του γκρουπ αν και το βαρύ πυροβολικό των YES είναι ο μπασίστας και βασικός συνθέτης της μπάντας ο Chris Squire, o οποίος βοηθούμενος σημαντικά από τον κιθαρίστα Steve Howe κάνουν ακόμα πιο ελκυστικό το όλο live.
Για τα τύμπανα του Alan White(σε δύο κομμάτια παίζει ο Bill Bruford αφού αποχώρησε λίγο μετά την κυκλοφορία του Close to Edge) δεν θα μπούμε καν στην διαδικασία να τον κρίνουμε απλά ο συγκεκριμένος μουσικός είναι έτη φωτός μπροστά και στο “Yessongs” το αποδεικνύει περίτρανα.
YES λοιπόν το 1973 ήταν ήδη πρωτοπόροι και αρκετά ψαγμένοι και ειδικά την πρώτη πενταετία των seventies παρέδιδαν μαθήματα ολοκληρωτικού progressive rock!
Οι άνθρωποι ζούσαν μόνο για την μουσική και το κάνουν τέλεια μέχρι και σήμερα που κοντεύουν τα 70 για να μοιράζονται το παραδεισένιο art rock ταξίδι με τους οπαδούς τους σε μία μοναδική σχέση που φτάνει τα όρια της ιεροτελεστίας.
Για τα εξώφυλλα που αποτελούν από μόνα τους έργα τέχνης έχουν την σφραγίδα του εκπληκτικού Roger Dean.Τα υπόλοιπα αξίζει να τα ανακαλύψετε μόνοι σας…

TRACK LISTING:
1)Opening(Firebird Suite), 2)Siberian Khatu,3)Heart of the Sunrise, 4)"Perpetual Change, 5)And You and I, a) Cord of Life, b)Eclipse ,c)The Preacher the Teacher, d)Apocalypse, 6)Moodfor A Day, 7)The Six Wives Of Henry VIII,8)Roundabout, 9)I ‘ve Seen All Good People, 10)Your Move11)All Good People, 12)Long Distance Runaround/The Fish(Schindleria Praematurus),13)Close to The Edge, a) The Solid Time of Change, b)Total Mass Retain, c)I Get Up I Get Down, d)Seasons of Man, 14)Yours Is No Disgrace, 15)Starship Trooper, a)Life Seeker, b)Disillusion, c)Würm

ΜΕΛΗ:
Jon Anderson(φωνή), Chris Squire(μπάσο), Steve Howe(κιθάρα), Rick Wakeman(κήμπορντς), Alan White(ντραμς), Bill Bruford(ντραμς).

Φώτης Μελέτης