Οh.: "Metallia"

19/10/2018

Κατηγορία: Κριτικές

5646

To 'Metallia' είναι η ένατη κυκλοφορία (έξι single, δύο e.p., ένα άλμπουμ) μέσα σε πέντε χρόνια της λίγο γνωστής στο ελληνικό κοινό Olivia Hadjiioannou, η οποία υπογράφει συνήθως με τα αρχικά της – O.H. Το “Metallia” είναι ένα e.p. με έξι τραγούδια, διάρκειας 25 λεπτών το οποίο επιβάλλει να το πάρει κανείς σοβαρά πριν καν το ακούσει.

 

Έχει κυκλοφορήσει σε ένα θαυμάσιο digipack με εικονογράφηση για καθένα τραγούδι ξεχωριστά, artwork που ξεδιπλώνεται σε όλο το εξώφυλλο, προλέγοντας την μουσική αίσθηση που ο ακροατής θα συναντήσει, προεκτείνοντάς την μετά από την πρώτη κιόλας ακρόαση.
Στο εξώφυλλο, η Ολίβια Χατζηϊωάννου σαν μια νέο-αναγεννησιακή φιγούρα θηλυκού πολεμιστή, υπεριπτάμενη στους αιθέρες με το πέπλο της ν’ ανεμίζει.  
Πρόκειται για ένα πλήρως instrumental progressive metal άκουσμα, όχι εύκολο, αλλά που δεν αργεί να σε εμπλέξει, με τα δουλεμένα του επίπεδα και την εγκεφαλικότητά του. Κύριο όπλο οι μυριάδες κιθάρες που ξεπηδούν από παντού, υψώνοντας τείχη, συγκρούονται με ορμή και συμπλέκονται, ζωγραφίζοντας πλάσματα κι εικόνες σαν βγαλμένα από το πιο φρέσκο fantasy κόμικ που έχετε διαβάσει.
Megadeth, David Chastain, Al Di Meola και παλιός Vinnie Moore σ’ ένα συμφωνικό μίξερ, με στρατούς κι άρματα να ξεπηδούν από το ένα ηχείο, μάχες με μυθικά τέρατα να ξετυλίγονται μπροστά σου από την άλλη, ενώ σόλο, καμουφλαρισμένες αρμονίες και μια πανστρατιά από ακραιφνώς μεταλλικά εφέ δίνουν μια αίσθηση fusion. Κρουστά, ντραμς, βιολιά, πλήκτρα και μπάσο τα παίζει όλα η ίδια (!!!), ενώ υπάρχουν και ατμοσφαιρικά φωνητικά που λειτουργούν σαν πρόσθετο όργανο. One metal woman band που σε ρίχνει νοκ άουτ.
Δεν πρόκειται για φλύαρη επίδειξη. Υπάρχει έμπνευση, φωτοσκίαση, όραμα έντονο, σε σημεία παροξυσμικό έως χαοτικό, που όμως τέρπει τα μεταλλικά αισθητήρια και αναδεικνύεται συνολικά επιβλητικό. Το κορίτσι μοιάζει να έχει μέσα του τόσα ριφ, όσα η μισή ελληνική heavy metal σκηνή των τελευταίων 10 χρόνων. Όλα αυτά, δε, μουσική, artwork, μίξη, παραγωγή και φροντίδα της κυκλοφορίας είναι μια αυτοχρηματοδοτούμενη παραγωγή, προσεγμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, κάτι που αποκαλύπτει χαρακτήρα.
Το "Red Lion" δίνει τον τόνο ορμητικά ο Androgyny είναι από τα πιο καθηλωτικά ινστρουμένταλ που έχουν ακουστεί τα τελευταία χρόνια στο progressive metal και το Ressurection γεμάτο αποκαλυπτική ένταση - αν το είχε γράψει κανένας Marty Friedman θα  είχε τσιμπήσει μια υποψηφιότητα για Grammy χωρίς να το πολυσυζητήσουμε. Όλα τα κομμάτια χρειάζονται επανακρόαση για ν΄αναδείξουν τους χυμούς τους.
Η 28χρονη λεπτεπίλεπτη ελληνοαμερικανίδα με το αφοπλιστικό χαμόγελο που μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα σε Αθήνα και Νέα Υόρκη γεννήθηκε όπως λέει «μέσα σε μουσική οικογένεια και σε περιβάλλον γεμάτο Έλληνες και ξένους μουσικούς και συνθέτες», θέλοντας να αιτιολογήσει το απόθεμα από ιδέες και αφοσίωση που αποπνέει το “Metallia”.  Η καθαρότητα στο βλέμμα της Ολίβια αντανακλά μια ατρόμητη εσωτερική δύναμη κι ένα βάθος έμπνευσης που σε υποχρεώνει να υποκλιθείς, ακόμη κι αν δεν είσαι θιασώτης του «απαιτητικού» metal.
Τί θα γίνει αν βρει κάποιους να μετασχηματίσει τις μουσικές τη ιδέες σε ένα metal άλμπουμ με «κανονικά» κομμάτια; Θα μιλάμε για αποκάλυψη.
Τί θα γίνει αν δε βρεί και συνεχίσει να εξελίσσει τις ιδέες της σε instrumental μορφή. Θα μιλάμε πάλι για αποκάλυψη, διαφορετική σε στόχευση και σε βηματισμό, και σε κάθε περίπτωση για μια τρομερή περίπτωση ωλτουγκέδερ.
Συγχαρητήρια. Αναπόφευκτα πλέον, θα σε παρακολουθούμε Ολίβια.


Παναγιώτης Παπαϊωάννου