S.N.A.K.E.: "III"

18/12/2023

Κατηγορία: Κριτικές

1743

Και ιδού το θαύμα πριν την Πρωτοχρονιά: η ιβηρική χερσόνησος με τους S.N.A.K.E, μια ανερχόμενη δύναμη του hard ροκ με καταγωγή από την Ισπανία, που γεννήθηκε μέσα από τη δημιουργική συνέργεια των οραματιστών μουσικών J.C. Moreno και FrancoTroisi το 2008.

 

Με ασίγαστο πάθος για τη μουσική και μια αδιάλλακτη αφοσίωση στην τέχνη τους, οι S.N.A.K.E χάραξαν μια πορεία δεξιοτεχνικότατη  που αιχμαλώτισε τα αυτιά μου με το πρώτο άκουσμα.
Το 2016 οι S.N.A.K.E. εμφανίστηκαν στη μουσική σκηνή με το εκρηκτικό ντεμπούτο τους, το "Rock Evolution".
Αυτή η πρωτοποριακή κυκλοφορία ανέδειξε την ικανότητα του συγκροτήματος να συνδυάζει ηλεκτρισμένα riff κιθάρας, περίτεχνους  ρυθμούς και σαγηνευτικές μελωδίες, θέτοντας μία ανανέωση  για το σύγχρονο μελωδικό hard rock.
Βασιζόμενοι στη δυναμική που δημιουργήθηκε από το ντεμπούτο τους, ακολούθησαν γρήγορα το δεύτερο άλμπουμ τους, "Only One Flag", το 2018. Αυτή η κυκλοφορία αποδείχθηκε καθοριστική στιγμή για το συγκρότημα, καθώς θα ήταν μια στιγμή που είχε απήχηση όχι μόνο εντός Ισπανία αλλά και σε όλη την Ευρώπη πέρα από διεθνή σύνορα, επιτυγχάνοντας ηχηρή επιτυχία.
Οι S.N.A.K.E προχώρησαν και το 2023 ήταν μια νέα εποχή για το συγκρότημα, καθώς μια εξαίρετη  δισκογραφική συμφωνία υπογράφηκε με την Lions Pride Music. Αυτή η συνεργασία αποτελεί  σημαντικό ορόσημο, καθώς άνοιξε το δρόμο για την κυκλοφορία του πολυαναμενόμενουεπόμενου έργου τους, με τον εύστοχο τίτλο "III".
Το "Hungry for Lοve "που ανοίγει τον δίσκο είναι μία εξαιρετική σύνθεση με περίτεχνες μελωδίες των πλήκτρων.
Προσπαθούν  να είναι ρομαντικοί  και αγαπησιάρηδες  σε όλο το τραγούδι, γιατί δίνει ένα πολύ ωραίο τέμπο με τις δεξιοτεχνικές κιθάρες.Το πρώτο highlight του νέου άλμπουμ έρχεται όσο και αν ακούγεται υπερφίαλο με τον ύμνο της δεκαετίας του '80, το "Midnight Girl"!!!
Το κινηματογραφικό, πλουσιοπάροχο σε μελωδίες "Heartbeat", με την παραμόρφωση και τα πλήκτρα που σηματοδοτούν ένα θέμα της δεκαετίας του ογδόντα, ένα τραγούδι που συνδυάζει το καλύτερο του glam με το πιο χαρακτηριστικό hard rock της χρυσής εποχής.
Το "Wildstreet", με έναν πιο άγριο τρόπο και επιδεικνύοντας αυτή την ποικιλία που ανέφερα, έρχεται ένα πιο σκληρό τραγούδι με τις κιθάρες να φέρουν έναν πιο βαρύ και πιο επιθετικό ρυθμό.
Η υπέροχη μπαλάντα ονομάζεται "The Answer", χωρίς κιτς ή πάθος με ένα πιασάρικο ρεφρέν, αντιπροσωπεύει ένα μελωδικό αποκορύφωμα.
Όπως και το ξέχειλο σε μελωδία "Strangers In Paradise" είναι ακόμη ένα highlight από αυτόν τονμοναδικό δίσκο. Η δεξιοτεχνία, η ευκολία και η εκπληκτική πρωτοτυπία του το κάνουν να ξεχωρίζει καθώς  εντυπωσιάζει με το ξεκίνημα θυμίζοντας τους  H.E.A.T.
το "End Of The Road" είναι ένα ακόμη πιο δυνατό και πιθανώς το πιο βαρύ τραγούδι από το "III".
Το "Born To Rock" δίνει περισσότερη δύναμη και ένταση και είναι ένα λυσσασμένο heavy metal άσμα εμποτισμένο μέχρι τα κόκαλα.
Τα πλήκτρα στο "Coast of Gold" αποτίουν φόρο τιμής στους Helix και το ξεσηκωτικά διασκεδαστικό  "Gimme Good Lovin" και είναι αυτό το στυλ που κάνει το συγκρότημα να αισθάνεται πιο άνετα.
Και ας περάσουμε στο τελευταίο τραγούδι…
Τέλος το "End Of The Road" είναι ένα τραγούδι που, στην πραγματικότητα, είναι πιο κοντά στη δύναμη που με τροφοδοτεί τόσο πολύ και μου αναζωογονεί το πνεύμα, από τα άλλα κομμάτια, ένα χάος πολύ καλά ερμηνευμένο σε φωνητικό επίπεδο.
Αν είστε αρκετά προνοητικοί να πάρετε το άλμπουμ πλήρες με μπόνους κομμάτι, θα ακούσετε και το υπεραγαπημένο "Heaven Is A Place On Earth"! Μία πολύ πιασάρικη διασκευή που είναι πολύ αποτελεσματική, όπως αποδεικνύεται από τα ντραμς και τα χορωδιακά φωνητικά, καμουφλάζ για μια στερεοφωνική φωνή που με έκανενα λατρέψω αυτό το άλμπουμ.
Είναι κάτι σαν ένα νεύμα στο παλιό σχολείο, στο hard rock που παιζόταν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς από την εποχή που μου λείπει περισσότερο.
Εδώ θα βρείτε ένα μοντέρνο-κλασικό δημιούργημα σε ίσα μέρη, έρχεται σε "ρήξη" με ό,τι έχει καθιερωθεί στους κανόνες του hard rock και δίνει νόημα στην προσπάθεια του συγκροτήματος. Λουσμένο από λουσάτα πλήκτρα  από το πρώτο λεπτό και για να ολοκληρώσω: με μια ευέλικτη φωνή και ένα ηχητικό ηχόχρωμα που λειτουργεί υπέρ του και διανθίζεται από μία πολύ βιρτουόζικηκιθαρωδία που δίνει το τέλειο ύφος  στο άλμπουμ και σε όλα τα τραγούδια.
Αφήστε κατά μέρος τις προκαταλήψεις σας και αρχίστε να πιστεύετε στους μουσικούς που προσπαθούν να συνεχίσουν να γράφουν μουσικές γραμμές σε αυτό που ξεκίνησε ως μελωδική Rock ιστορία.
 
Νότης "Hungry For Love" Γκιλλανίδης